Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Volby v Nizozemsku vyhrála krajně pravicová Strana pro svobodu. Odpůrce islámu Wilders bude premiérem?

Aktualizováno -
23. listopadu 2023
09:34
Autor: ČTK - 
23. listopadu 2023
07:05

V nizozemských parlamentních volbách zvítězila s velkým náskokem krajně pravicová populistická Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse, která získala 23,5 procenta hlasů a zřejmě 37 křesel ve 150členném parlamentu. Ukázaly to dnes výsledky hlasování po sečtení výrazné většiny hlasů.

Druhé místo a pravděpodobně 25 mandátů získala ve středečních volbách s odstupem osmi procentních bodů společná kandidátka nizozemské Strany práce (PvdA) a Zelené levice (GL), jejímž lídrem je bývalý eurokomisař Frans Timmermans. Před volbami favorizovaná liberální pravicová Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD), kterou vede nynější ministryně spravedlnosti Dilan Yeşilgözová-Zegeriusová, skončila až třetí se ziskem 15,1 procenta a obsadí tak pravděpodobně 24 křesel.

Na čtvrtém místě s 12,8 procenta hlasů a 20 mandáty skončila strana Nová společenská smlouva (NSC), kterou založil teprve letos v létě populární poslanec Pieter Omtzigt.

Volební účast podle předběžných výsledků dosáhla 77,7 procenta oprávněných voličů.

Známý odpůrce islámu Wilders by se tak mohl stát příštím premiérem a vést koaliční rozhovory. Deník Volksrant jako jednu z možných koalic uvádí spojení Wildersovy strany s VVD, protestní Stranou zemědělců (BBB) se sedmi křesly a třemi menšími uskupeními. V součtu však této možné koalici chybí k potřebné většině 76 křesel jeden mandát.

Podle mnohých expertů by Wilders v roli šéfa vlády otřásl evropskou politikou. Ve svém programu vyzývá například k uspořádání referenda o vystoupení z Evropské unie či k absolutnímu zastavení přijímání žadatelů o azyl v zemi.

Strany však nyní patrně čekají dlouhá povolební vyjednávání. Pokud by Wilders ve skládání většinové vlády neuspěl, nabízí se podle listu Volksrant koalice proevropských stran. Timmermansova formace spolu s VVD, NSC a devíti mandáty liberální strany D66 by dala dohromady 78 křesel.

MAMKA2316 ( 23. listopadu 2023 08:49 )

Vítěz strany by měl dostat hlasy stran co nepřekročili 5% !!!To ale asi banda neschopných a US nedovolí

Zobrazit celou diskusi