Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Volby v Nizozemsku: Usedne poprvé do premiérského křesla žena? Šanci má i bývalý eurokomisař

Autor: ČTK - 
22. listopadu 2023
07:42

V Nizozemsku se dnes konají předčasné parlamentní volby. Voliči si mohou vybrat z 26 stran a uskupení a volební preference jsou velmi vyrovnané. Vůbec první nizozemskou premiérkou by se mohla stát současná ministryně spravedlnosti Dilan Yeşilgözová-Zegeriusová z Lidové strany pro svobodu a demokracii (VVD), šanci má ale i bývalý místopředseda Evropské komise Frans Timmermans, lídr společné kandidátky nizozemské Strany práce (PvdA) a Zelené levice (GL). Velké oblibě se těší rovněž poslanec Pieter Omtzigt, který svou stranu Nová společenská smlouva (NSC) založil teprve letos v srpnu.

Jedním z hlavních témat předvolební kampaně se stalo řešení problému chudoby v zemi. Rodin, které se ocitly v nouzi a chodí si pro pomoc do potravinových bank, totiž neustále přibývá.

Zvyšující se životní náklady, rostoucí ceny, chronický nedostatek dostupného bydlení a omezení přístupu k dostupné zdravotní péči se spojily do jednoho názvu, nizozemského výrazu „bestaanszekerheid“, což lze přeložit jako bezpečné živobytí. A jde o téma, které mají ve svých volebních programech všechny strany. Voliči ale rovněž řeší i otázky změny klimatu a omezení migrace.

Podle jednoho z posledních průzkumů společnosti I&O Research zveřejněného v úterý by získala pravicově liberální strana VVD 27 křesel ve 150členném parlamentu.

Na stejný počet mandátů by dosáhla i společná kandidátka nizozemské Strany práce (PvdA) a Zelené levice (GL). Dokonce 28 křesel pak průzkum předpověděl krajně pravicové Straně pro svobodu (PVV), v jejímž čele stojí Geert Wilders. Podle jiných odhadů může Wildersova strana skončit ve volbách na druhém místě.

Vzhledem k roztříštění politických sil zemi čekají nejspíš dlouhá povolební vyjednávání. Sestavení poslední vlády bývalého premiéra Marka Rutteho trvalo devět měsíců. Volební místnosti se otvírají v 7:30 a zavírají ve 21:00 SEČ.

Video  Vřelé vítaní na Hradě: Fiala s premiérem Ruttem a unijními špičkami Michelem a von der Leynovou  - ČTK
Video se připravuje ...

Th0r_z_h0r ( 22. listopadu 2023 08:26 )

Maji v zemi chudobu? Potravinove banky, sbirky jidla, ruzne davky a prispevky? Inglflaci, zdrazovani? No tak snad je utesi, ze ti. Trestaji Putina, jak tady tvrdi vladni dezole. To je zahreje, naplni jim zaludky a jeste potesi u srdicka. Checht. Hlavne at si zvolej toho totalniho blazna z EU 👍

Zobrazit celou diskusi