Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Útok na nizozemského krále a královnu: Pár čelil rozzuřenému davu, zasahovala ochranka

Autor: ČTK - 
20. října 2023
17:05

Rozhněvaní demonstranti v Kapském Městě se dnes střetli s nizozemským královským párem, který byl na návštěvě muzea věnovaného otroctví a roli Nizozemska v obchodu s otroky v Jihoafrické republice. Zhruba 100 lidí obklopilo krále Willema-Alexandera a královnu Maximu a pokřikovalo na ně, že Nizozemci jsou kolonizátoři, kteří jejich předkům ukradli půdu, informovala agentura AP.

U muzea Slave Lodge v Kapském Městě se sešli Khoisané, kteří jsou nejstarší etnickou skupinou v JAR. Někteří z nich na sobě měli tradiční oděvy z kožešin. Atmosféra byla nejprve přátelská, několik lidí spolu s královským párem vešlo do muzea. Pak se ale situace vyostřila a králi a královně musela do auta pomáhat ochranka. Po jejich rychlém odjezdu se část demonstrantů dál strkala s policisty.

Nizozemci kolonizovali jihozápadní část JAR v roce 1652 prostřednictvím Nizozemské východoindické obchodní společnosti, oblast ovládali více než 150 let před pozdější britskou okupací. Vliv Nizozemska je dodnes patrný i v místním jazyce, afrikánštině.

Amsterodam se v minulosti opakovaně omluvil za svou roli v historii otroctví. Král Willem-Alexander tak učinil 1. července letošního roku, premiér Mark Rutte loni v prosinci.

Královský pár je v JAR na pozvání prezidenta Cyrila Ramaphosy, dnešek byl třetím a posledním dnem jejich cesty. Na uvítací ceremonii v Pretorii měl Ramaphosa podle ohlášeného programu promluvit o omluvě a usmíření, ale tuto pasáž v projevu vynechal, poznamenal nizozemský server NOS.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi