Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vláda na odstřel kvůli sporům o azylovou politiku: Nejdéle sloužící premiér Nizozemska Rutte končí!

Aktualizováno -
7. července 2023
23:24
Autor: ČTK - 
7. července 2023
21:04

Nizozemská vláda premiéra Marka Rutteho dnes padla kvůli neshodám ohledně azylové politiky, informovala média s odvoláním na nizozemskou tiskovou agenturu ANP. Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) od loňského ledna vládne společně s levicově liberálními Demokraty 66 (D66), Křesťanskou unií (CU) a Křesťanskodemokratickou výzvou (CDA). Rutte v pozdně večerních hodinách před novináři potvrdil, že složí demisi do rukou rukou krále Willema-Alexandra.

„Není tajemstvím, že koaliční partneři mají velice odlišné názory na migrační politiku. Dnes jsme bohužel museli dojít k závěru, že tyto odlišnosti naši vládu činí nesmiřitelnou. Proto záhy...písemně navrhnu králi demisi celého kabinetu,“ řekl podle agentury AP Rutte shromážděným novinářům.

Jádrem sporu byl Rutteho nový program, který měl omezit počet žadatelů o azyl v Nizozemsku. Docílit toho měl mimo jiné tím, že znemožní dětem válečných uprchlíků přicestovat do země dříve než po dvou letech a také stanoví horní hranici počtu těchto dětí, které mohou přicestovat. Návrh podpořila CDA, na druhé straně stály D66 a CU, píše server Politico.

Krizové jednání kabinetu začalo ve čtvrtek a pokračovalo do dnešních ranních hodin, aniž by vláda dosáhla kompromisu.

Jednání mělo podle očekávání pokračovat i přes víkend, ačkoli nizozemská média uváděla, že Rutte je připravený vládu nechat padnout v případě, že se kabinet nedohodne.

Rutte stojí v čele Nizozemska od roku 2010 a od srpna 2022 je nejdéle sloužícím premiérem v historii země.

Počet žadatelů o azyl v Nizozemsku loni meziročně stoupl o třetinu na více než 46.000, letos to podle odhadů bude až 76.000. Stovky žadatelů o azyl minulý rok kvůli přetíženému systému trávily měsíce venku bez přístupu k pitné vodě, hygienickým potřebám nebo zdravotní péči, píše Politico.

Rutte loni prohlásil, že se kvůli problémům cítí zahanbeně, když organizace Lékaři bez hranic do Nizozemska, poprvé v historii, poslala tým humanitárních pracovníků, aby zajistil lékařskou léči čekajícím migrantům, píše Reuters. Rutte tehdy slíbil, že podmínky u center zlepší, a to především tím, že sníží počet uprchlíků putujících do Nizozemska. Pro to se mu však nepodařilo získat podporu všech koaličních partnerů.

Video  Vřelé vítaní na Hradě: Fiala s premiérem Ruttem a unijními špičkami Michelem a von der Leynovou  - ČTK
Video se připravuje ...

al.bunda ( 7. července 2023 22:20 )

Vláda na odřel jo?? Tato vláda je na výbuch a velmi velmi velký

Uživatel_5522193 ( 7. července 2023 22:15 )

Jedna vláda za druhou padají, Nizozemci jsou moudří lidé ,jen u nás se drží tato vláda jak 💩 košile. Moudrý člověk, který musí odejít, protože uvolní misto nějakému asylovému fanatikovi. Svět je plný blbců 🙈

Zobrazit celou diskusi