Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Obří propalestinskou demonstraci v Londýně provázelo násilí. Zlomí vaz ministryni vnitra?

Autor: ČTK - 
12. listopadu 2023
17:04

Londýnská metropolitní policie odsoudila "extrémní násilí krajně pravicových protestujících", s nímž se potýkala při sobotním pochodu na podporu Palestiny. Akce v Londýně se zúčastnilo na 300.000 lidí, nejvíce od začátku války mezi Izraelem a hnutím Hamás, a obešla se bez větších incidentů. Policie i britský premiér však odsoudili násilné chování určitých skupin na okraji pochodu, například anglické protiislámské organizace English Defence League (EDL). Zranění v sobotu utrpělo devět policistů a zatčeno bylo 126 lidí, většinou ti, kteří se stavěli proti propalestinskému pochodu, píše stanice BBC. Britská média se zabývají možnými důsledky pro ministryni vnitra Suellu Bravermanovou kvůli jejím výrokům na adresu protestů.

Sobotní pochod někteří odsoudili jako neuctivý, jelikož se konal na Den válečných veteránů, kdy Británie vzpomíná na své padlé v obou světových válkách i v následných konfliktech. Pořadatelé v reakci vedli pochod z londýnského Hyde Parku k americké ambasádě, nikoliv kolem kenotafu, památníku padlým v londýnském Whitehallu.

„To, co jsme dnes viděli, je zneuctěním našich ozbrojených sil. To platí pro gaunery z EDL, kteří narušovali kenotaf a kteří skandovali antisemitské pokřiky,“ napsal v sobotu na internetu Sunak. Policie dnes uvedla, že ačkoliv pochod jako takový se obešel bez většího násilí, vyšetřovatelé se zabývají „vážnými přestupky souvisejícími s antisemitskou nenávistí“.

Britský premiér se v posledních týdnech snaží hájit ministryni vnitra Bravermanovou, která čelí kritice kvůli některým svým kontroverzním výrokům. V souvislosti se sobotními protesty naposledy vyzval k rezignaci ministryně londýnský labouristický starosta Sadiq Khan a Bravermanovou kritizoval i šéf Skotské národní strany Humza Yousaf. Šéf labouristické opozice Keir Starmer ve svém sloupku pro The Telegraph napsal, že Bravermanová „ponižuje“ svůj úřad.

Bravermanová minulý týden obvinila londýnskou policii, že „straní“ protestujícím a propalestinské demonstrace označila za „pochody nenávisti“. Již dříve vyvolaly pozornost její prohlášení, že bydlení ve stanech je pro lidi bez domova „otázkou životního stylu“, nebo případ, kdy se snažila vyhnout následkům poté, co v autě minulý rok překročila povolenou rychlost, píše web stanice Sky News.

Ministryně ve svém dnešním krátkém prohlášení ke Dni válečných veteránů na síti X kritiku ohledně svých poznámek k sobotnímu pochodu nekomentovala. Napsala, že se plánuje zúčastnit pietní akce připomínající padlé hrdiny.

Ačkoliv jistou nevoli ve vztahu k Bravermanové v posledních týdnech projevili i někteří její vysoce postavení spolustraníci, píše agentura Reuters, že další se za ni postavili. Ministr obrany Grant Shapps řekl, že je „naprosto správné“, aby se ministryně vnitra zapojila do debaty o reakci policie na protesty a bývalá ministryně kultury Nadine Dorriesová naznačila, že kritika Bravermanové vychází z „misogynie a sexismu“, cituje oba konzervativce stanice BBC. A ačkoliv některá britská média soudila, že tento víkend rozhodne o osudu Bravermanové ve vládě, premiér Sunak má podle prohlášení Downing Street v ministryni stále „plnou důvěru“, píše BBC.

Celebrity-chachacha ( 14. listopadu 2023 08:19 )

Stal se že mě xenofob . Nemusím už ani původní obyvatelé Evropy.

Zobrazit celou diskusi