Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Izraelská raketa zasáhla auto s civilisty, tvrdí Libanon. Mezi oběťmi 3 děti a sestra novináře

Aktualizováno -
5. listopadu 2023
21:50
Autor: ČTK, swp - 
5. listopadu 2023
19:28

Čtyři členové rodiny libanonského novináře, včetně tří dětí, byli dnes zabiti při izraelském útoku na jedoucí automobil v jižním Libanonu nedaleko izraelských hranic. Informovaly o tom zahraniční tiskové agentury s odkazem na libanonská státní média. Libanon podle ministra zahraničí podá stížnost k OSN. Radikální islamistické hnutí Hizballáh pohrozilo Izraeli následky a jeho ozbrojenci vypálili několik raket na sever Izraele, uvedla agentura Reuters, podle níž tak sílí riziko eskalace konfliktu v oblasti.

Podle oficiální libanonské tiskové agentury Ani jsou mezi oběťmi sestra novináře a zpravodaje místní rozhlasové stanice Sámira Ajúba a její tři vnoučata ve věku čtrnáct, dvanáct a deset let.

Novinář, který seděl za volantem vozu, byl zraněn. Další členové jeho rodiny včetně matky dětí jeli za ním v druhém autě.

Libanonský ministr zahraničí Abdalláh Bou Habib agentuře Reuters řekl, že Libanon shromažďuje informace a fotografie k útoku a pravděpodobně v pondělí podá stížnost k OSN.

Libanonský poslanec za Hizballáh Hasan Fadlalláh označil útok za „nebezpečný vývoj“, za nějž Izrael zaplatí. Úřadující libanonský premiér Nadžíb Míkátí událost označil za „odporný zločin“. 

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari k izraelskému úderu na automobil neposkytl konkrétní informace. Novinářům pouze řekl, že armáda operuje na základě zpravodajských informací a důkladně prošetří každou událost, k níž v Libanonu dojde. Izrael však podle něj nepoleví v útocích na kohokoli, kdo jej ohrožuje.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Libanonské militantní hnutí Hizballáh v reakci na tento „ohavný a brutální zločin“ vypálilo několik raket na severoizraelské pohraniční město Kirjat Šmona, uvedla agentura Reuters s odvoláním na prohlášení Hizballáhu.

Hnutí Hizballáh také prohlásilo, že nikdy nebude tolerovat útoky na civilisty a že jeho odpověď bude „rozhodná a silná“.

Hizballáh střílí rakety Grad

Agentura Reuters upozornila, že za uplynulé čtyři týdny pohraničních střetů s izraelskými silami, které vypukly současně s údery Izraele v Pásmu Gazy proti hnutí Hamás v odvetě za jeho útok ze 7. října, je to poprvé, co libanonský Hizballáh konkrétně zmínil použití raket Grad. To podle Reuters podtrhuje riziko další eskalace konfliktu na severní frontě, který je už nyní nejvážnější od války Izraele proti Hizballáhu z roku 2006.

Podle místních médií rakety Hizballáhu dopadly také na pohraniční izraelskou obec Metula, uvedla agentura AP. Nebylo bezprostředně jasné, zda si útok vyžádal oběti.

Zásah sanitek?

Místní libanonské úřady dnes ještě předtím uvedly, že izraelský dron zasáhl dvě sanitky, které jely pro zraněné z nočních úderů v jižním Libanonu, a čtyři zdravotníky zranil.

Izraelská armáda oznámila, že podnikla údery na „teroristickou buňku“, která se pokoušela vypálit rakety směrem na Izrael, a že zdravotnické vozy nezaměřila záměrně.

Izraelská armáda vedle toho také uvedla, že jeden její voják byl při dnešních přeshraničních útocích Hizballáhu zabit. Tvrzení obou stran konfliktu nelze nezávisle ověřit.

Video  Lékařka bez hranic: Situace v Gaze je kritická, kolegové jsou vyčerpaní, bojí se o svůj život  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi