Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pobodanou židovku (30) propustili z nemocnice. Židé v Evropě žijí opět ve strachu, varuje eurokomise

Autor: ČTK - 
5. listopadu 2023
18:23

Třicetiletá žena židovského vyznání, kterou v sobotu odpoledne ve francouzském městě Lyon pobodal maskovaný útočník, byla dnes propuštěna z nemocnice. Její zranění si vyžádala několik stehů. Během hospitalizace ženu vyslechla policie, uvedl dnes podle AFP její právní zástupce Stéphane Draï. Čin úřady vyšetřují jako pokus o vraždu, nikdo dosud nebyl zadržen. Židé v Evropě opět žijí ve strachu, upozornila dnes v prohlášení Evropská komise a odsoudila nárůst antisemitismu. Nápisů, útoků a demonstrací je tolik, že připomínají temné doby minulosti, uvedla rovněž exekutiva Evropské unie.

Útočník oblečený v černém a s částečně zakrytým obličejem u ženy zazvonil a poté, co mu otevřela, ji dvakrát bodl nožem. Rodina napadené na místě nalezla nůž a na dveřích nastříkaný hákový kříž. Podle prokuratury mohl být motiv útoku antisemitský.

Antisemitismus, nebo dohra rozvodu?

Napadená žena podle právníka podala trestní oznámení. Advokát varoval před ukvapenými závěry o antisemitském motivu s tím, že žena se právě rozvádí. „Dokud nebude ukončeno vyšetřování, je potřeba jednat obezřetně a rozhodně,“ uvedl Draï.

Útok odsoudili politici i představitelé náboženských obcí. Počty antisemitských činů ve Francii od napadení Izraele Hamásem na začátku října prudce stoupl.

Od 7. října úřady ve Francii evidují 857 antisemitských činů, zhruba stejně jako za celý loňský rok, uvedl dnes ministr vnitra Gérald Darmanin.

Evropská komise: Židé v Evropě opět žijí ve strachu

„Nárůst antisemitských incidentů napříč Evropou v posledních dnech dostoupil nebývalé úrovně, připomíná to některé z nejtemnějších časů v historii. Evropští Židé dnes opět žijí ve strachu,“ uvedla Evropská komise.

Unijní exekutiva připomíná některé útoky posledních dní, jako zápalné lahve hozené na synagogu v Německu, židovské hvězdy na budovách ve Francii, poničený židovský hřbitov v Rakousku nebo útoky na židovské obchody a synagogy ve Španělsku. Slibuje, že bude v těchto těžkých časech stát po boku židovských komunit v celé Evropě a nadále respektovat práva všech menšin.

Komise antisemitské činy odsuzuje, protože jsou „v rozporu ze základními hodnotami a způsobem života“ Evropanů a odporují společenskému modelu, který celá Evropská unie představuje.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Na Staroměstském náměstí se konala veřejná akce na podporu Izraele, který se v říjnu ocitl ve válce. Vystoupil mimo jiné také premiér Petr Fiala. (1. listopad 2023)  - Daniel Šesták
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi