Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Poslanci se vrátí k České poště. Řešit budou i evidenci ukrajinských aut a platy učitelů

Autor: ČTK, for - 
19. dubna 2023
08:55

Poslanci budou mít dnes napilno. Vedle mimořádné schůze k České poště, kde bude ministr vnitra vysvětlovat, jak vedení pošty došlo k tomu, že se bude rušit 300 poboček, se budou zákonodárci zabývat také novelou, která zavede evidenci ukrajinských vozidel. Na programu je také schvalování zakotvení objemu peněz na platy učitelů a předloha pro ochranu oznamovatelů, či třeba zavedení nároku na levnější telefonování pro chudé obyvatele. 

Původně měla mít mimořádná schůze k situaci okolo České pošty jmenovat trošku drastičtěji - selhání a neschopnost Víta Rakušana ve funkci ministra vnitra. Poslanci se ale v úterý dohodli, že chtějí ve středu odpoledne hlavně slyšet, jak se dospělo k rušení 300 poboček, a opozice doufá, že dostanou prostor k vyjádření i starostové, kterých se rušení poboček nejvíce dotklo. 

Nepůjde tak schůzi o „selhání a neschopnosti“, ale dříve svolanou schůzi týkající se pošty. „Budou tak moci vystoupit i poslanci mimo přednostní práva. Shoda je na tom, aby bylo jednání maximálně efektivní, zazněly dotazy, pan ministr je připraven reagovat,“ uvedl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Jednání by mělo skončit zhruba za tři hodiny v 18:00, dodal.

Video  Lenka Matoušková a Martin Bryś hovoří o situaci České pošty  - Reflex.cz
Video se připravuje ...

U vládní novely o pedagogických pracovnících vyvolala spory úprava skupiny koaličních poslanců, podle níž budou mít ze zákona mzdu kolem 130 procent průměrné hrubé mzdy v celém hospodářství jen učitelé. Původní předloha stanovuje odměňování všech pedagogických pracovníků.

Vládní předlohu o ochraně oznamovatelů protiprávního jednání před případnou odvetou zejména zaměstnavatelů Sněmovna zřejmě vztáhne i na závažné přestupky, netýkala by se tedy výhradně trestných činů. Anonymní oznamovatelé pravděpodobně požívat ochrany nebudou. Začlenění evropské směrnice o ochraně oznamovatelů do českého právního řádu nabralo zpoždění. Evropská komise už kvůli tomu podala na Česko žalobu Soudnímu dvoru EU se žádostí o vyměření pokuty.

Do programu jednacího dne koalice zařadila návrh na odvolání Daniela Köppla z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Stejně jako před dvěma týdny se k němu ale pravděpodobně nedostane. Köpplovo odvolání doporučil sněmovní volební výbor kvůli střetu zájmů. Köppl byl mimo jiné spojován s volebním týmem prezidentského kandidáta, předsedy ANO Andreje Babiše. Podle výboru jednal proti nestrannosti a nezávislosti. Köppl se hájil slovy, že zákon neporušil. Proti případnému odvolání se hodlá bránit u soudu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa