Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Má pochopení pro vraždění dětí.“ Izraelci se tvrdě opřeli do šéfa OSN, chtějí jeho hlavu

Autor: ČTK - 
25. října 2023
08:36

Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyzval generálního tajemníka světové organizace Antónia Guterrese, aby okamžitě odstoupil z funkce, a dále tak vystupňoval izraelskou kritiku za Guterresova úterní slova o tom, že útok Hamásu na Izrael „nevznikl ve vakuu“ a že Palestinci trpěli 56 let „dusivou okupací“. Erdan později oznámil, že Izrael v reakci na výroky pozastavil vydávání víz představitelům OSN.

Guterres v Radě bezpečnosti útoky palestinských radikálů, které si 7. října vyžádaly na 1400 životů, tvrdě odsoudil jako „strašné“, zároveň ale poznamenal, že se „nestaly ve vzduchoprázdnu“. „Palestinci byli 56 let vystaveni dusivé okupaci. Viděli, jak jim neustále zabírají půdu osadníci, a byli sužováni násilím, jejich ekonomika byla utlumená, byli vysídlováni a jejich domy byly ničeny. Jejich naděje na politické řešení jejich tíživé situace zmizely,“ uvedl také.

„Pane generální tajemníku, v jakém světě to žijete?,“ zeptal se v reakci v Radě bezpečnosti Guterrese izraelský ministr zahraničí Eli Kohen.

Velvyslanec blízkovýchodní země pak na X napsal, že generální tajemník, který „projevuje pochopení pro kampaň masového vraždění dětí, žen a starců“, nemůže vést OSN. „Vyzývám ho, aby okamžitě rezignoval,“ podotkl také s tím, že s lidmi, kteří projevují soucit se zvěrstvy Hamásu, nemá cenu mluvit.

Už v úterý proto podle serveru listu Haarec tlačil ministr Kohen na izraelské rodiny, jejichž příbuzné Hamás unesl, aby se s Guterresem nescházely. Některé tak ale přeci jen učinily.

Na Izrael, který Pásmo Gazy, z něhož Hamás útočil, masově bombarduje, apeloval ve vyjádření na serveru Medium také bývalý americký prezident Barack Obama, jenž taktéž tvrdě zkritizoval „hrozivý útok“ Hamásu.

„Při bombardování Gazy již zahynuly tisíce Palestinců, mezi nimi mnoho dětí. Statisíce lidí byly vyhnány ze svých domovů. Rozhodnutí izraelské vlády odříznout zajaté civilní obyvatelstvo od potravin, vody a elektřiny hrozí nejen zhoršením narůstající humanitární krize, ale mohlo by dále zatvrdit postoje Palestinců na celé generace, oslabit celosvětovou podporu Izraele,“ je přesvědčen Obama.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Izraelské obranné síly objevily dětský batoh, v němž byla nastražená výbušnina.  - x/Israel Defense Forces
Video se připravuje ...

Petr Kolar ( 26. října 2023 18:02 )

Petr Kolar ( 26. října 2023 18:00 )

Je videt ze jeste zijeme v demokracii. Kazdy ma narok na nazor, bez ohledu jakje hloupy.

Martin Šíma ( 25. října 2023 12:01 )

Chtějí jeho hlavu oprávněně. OSN a její neziskovky jsou největším podporovatelem terorismu.

profano ( 25. října 2023 10:48 )

Tak ses konečně tady 💩, psychopate?

Zobrazit celou diskusi