Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Drama v Hamburku: Otec držel dceru (4) v autě přímo u letadla. Zatkli ho a letiště obnovilo provoz

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
5. listopadu 2023
19:06
Autor: ČTK, simao - 
4. listopadu 2023
22:06

Policie na letišti v Hamburku v neděli odpoledne zadržela muže (35), který tam od sobotního večera držel svoji dceru (4) jako rukojmí. Dítě je podle všeho v pořádku a letiště vpodvečer oznámilo obnovení provozu. V pozadí případu byly zřejmě spory rodičů dívky o opatrovnictví. Otec dívky do areálu projel poté, co autem prorazil bránu. Střílel i do vzduchu a dojel až na letištní plochu k zaparkovanému letadlu. Cestou házel i Molotovovy koktejly. Na policii se již dříve obrátila jeho manželka kvůli možnému únosu dětí, informovala agentura AFP. List Bild uvedl, že se muž chtěl dostat s dítětem do Turecka. Vyjednávání s ním bylo náročné, trvalo celou noc a takřka půlku neděle.

  • V sobotu ve 20:12 byl vyhlášen poplach na letišti v německém Hamburku, kde byl spatřen neznámý ozbrojený muž.
  • Nejprve se spekulovalo, že má s sebou dvě děti. Poté se ukázalo, že je mu 35let a má s sebou 4letou holčičku.
  • Podle deníku Bild vyrazil ve voze značky Audi bez SPZ před Terminál 1. Autem prorazil bezpečnostní bariéru u severní brány a vjel přímo na odbavovací plochu mezi letadla.
  • Vozidlo zaparkoval u letadla společnosti Turkish Airlines a podle policie z vozu vyhodil několik zápalných lahví.
  • Policie ho nakonec zadržela až v neděli odpoledne po dlouhém a náročném vyjednávání. Nekladl odpor.
  • Jeho dcera je podle všeho v pořádku. Podle agentury DPA jeho jednání nejspíše souviselo se sporem o opatrovnictví, muž chtěl s dcerou odletět do Turecka, odkud pochází.

„Podezřelý spolu s dcerou opustil auto. Zásahové síly ho bez odporu zadržely. Vypadá to, že dítě není zraněné,“ oznámila v neděli odpoledne dobrou zprávu hamburská policie, která s mužem přes noc i během neděle hodiny vyjednávala.

V autě měl muž nejprve podle původních informací Bildu držet dvě děti. Později německý list uvedl, že jde o jedno dítě ve věku 4 let. Krátce předtím, než si střelce všimly bezpečnostní složky, na tísňovou policejní linku volala patrně jeho manželka – a varovala policisty, že její manžel jede s dítětem k letišti.

Během své akce stihl založit údajně i několik požárů v areálu letiště a podle Bildu několikrát vystřelil do vzduchu. V Audi se následně i s ddcerou zabarikádoval. Dojel přímo až před jedno z dopravních letadel.

Molotovovy koktejly

Hamburská policie již během sobotního večera potvrdila na síti X, že zasahuje na letišti a předpokládá, že na místě jsou rukojmí. Z vozu vyhodil několik zápalných lahví, „jakési Molotovovy koktejly“, potvrdil mluvčí spolkové policie Thomas Gerbert. Hasiči z bezpečnostních důvodů postříkali letadlo vodou.

„Toto letadlo bylo obsazeno cestujícími, ale nyní bylo evakuováno. Cizincům nehrozí žádné nebezpečí,“ řekla Bildu policejní mluvčí Sandra Levgrünová.

Na místě bylo policejní zásahové komando a také policejní psycholog. S mužem, kterému je podle informací DPA 35 let, vyjednavač hovořil turecky.

Video  Střelba na letišti v Hamburku: Ozbrojený muž (35) prorazil autem zábrany, dojel až před letadlo  - Reuters
Video se připravuje ...

Policie: Prioritou je ochrana dítěte

Situace byla přitom i během neděle dlouhou dobu bez posunu. Policie s mužem vyjednávala celou noc, v 6:40 následně hlásila: „Situace je stále statická“.

V 11:00 přidali policisté další zprávu. „Naše vyjednávací skupina zůstává s podezřelým v kontaktu. V současné době musíme předpokládat, že má u sebe ostrou střelnou zbraň a možná i výbušné zařízení neznámého typu. Naší nejvyšší prioritou je ochrana dítěte. Podle našich aktuálních zjištění je na tom dítě fyzicky dobře. Jednání budou pokračovat,“ uvedla policie.

„V současné době předpokládáme, že je dítě fyzicky v pořádku. To nám říká oční kontakt, který v tuto chvíli máme, a telefonáty s pachatelem, kde je v pozadí slyšet dítě. Nechci spekulovat o tom, jak to vypadá psychicky," uvedla poté pro Bild policejní mluvčí Sandra Levgrünová.

Na letiště dorazila i matka holčičky

Matka dítěte v neděli přijela na letiště a sledovala vývoj situace. Pomáhal jí krizový intervenční tým.

Letiště v Hamburku bylo kvůli tomuto incidentu kompletně uzavřeno, přístup k terminálům byl zablokován a lety zrušené. Odbavené pasažéry z Terminálu 1 odvezla policie do bezpečí.

„Kvůli opatření federální policie nejsou v současné době možné starty a přistání,“ uvedlo stručně hamburské letiště na sociální síti X.

Vedení letiště nevidí nedostatky v zabezpečení

Rušení a odklánění letů se dotklo více než 3000 cestujících. Za dnešní dopoledne letiště muselo zrušit dalších 126 letů a dalších pět přesměrovat jinam. Za celý dnešek mělo letiště v Hamburku odbavit skoro 290 letů s 34 500 cestujícími, píše agentura DPA.

Asi tři hodiny po konci dramatu s otcem a jeho holčičkou sdělil DPA mluvčí letiště, že areál se znovu otevřel. Kolik spojů nakonec incident ovlivnil, nebylo ihned jasné.

Vedení hamburského letiště navzdory nynějšímu incidentu s rukojmím nevidí žádné nedostatky v zabezpečení areálu. Odpovídá podle něho předpisům, a je i přísnější. Přesto při velikosti letiště, která odpovídá 800 fotbalovým hřištím, nelze podle jeho vedení vyloučit, že „se může někomu pomocí hrubého násilí podařit dostat se do zabezpečeného prostoru“.

Megera z Makrel ( 6. listopadu 2023 09:06 )

Nemci su podpantoflaci!!! Mi staci nasa slavna Mníchovska policia na letisku. Neschopni po***tkovia ktori pridu ked sa daco deje az po funuse! Som to mala cest dobrych 5x zazit! Neschopaci!

profano ( 5. listopadu 2023 16:14 )

V USA by už měl kremaci.⚰️

profano ( 5. listopadu 2023 16:12 )

Seznam je tragický, blokuje, banuje.

Lomikel ( 5. listopadu 2023 15:40 )

nebo vynálezce rotačního uňuchadla a soudní znalec diskové žahvy..

Lomikel ( 5. listopadu 2023 15:36 )

nejde o to, kdo to byl, ale jde o to, že se jedná o teroristu.
Střílí, a hází molotovovy koktejly.
A ti totálně neschopní Němci ho nejsou za 20 hodin schopni eliminovat.

Zobrazit celou diskusi