Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Další trable pro dovolenkáře: Německá letiště blokovali aktivisté, přilepili se k ranveji

Aktualizováno -
13. července 2023
12:31
Autor: ČTK - 
13. července 2023
10:16

Klimatičtí aktivisté z protestního hnutí Poslední generace dnes ráno blokovali rolovací plochu letišť v Hamburku a Düsseldorfu. Informovala o tom agentura DPA. Letiště v Hamburku oznámilo, že muselo přerušit provoz a düsseldorfské letiště sdělilo, že provoz byl silně narušen. Letiště Praha u večerních letů mezi Prahou a Düsseldorfem zatím nehlásí žádná zpoždění.

Skupina Poslední generace oznámila, že v Hamburku se několik lidí přilepilo na letištní plochu. Kvůli následnému policejnímu zásahu byl provoz v 06:10 zastaven, oznámilo letiště.

Na hamburském letišti skupina osob nedovoleně pronikla na letištní plochu v blízkosti startovacích a přistávacích drah. „Z bezpečnostních důvodů musel být provoz na letišti dočasně zastaven,“ uvedlo ráno hamburské letiště, které má na dnešek naplánováno na 330 odletů a příletů. Provoz byl obnoven v 9:50. Opět se otevřela bezpečnostní kontrola i odbavovací přepážky v terminálech, uvedla DPA.

V Hamburku bylo nakonec zrušeno 17 příletů a 19 odletů. Deset příletů bylo odkloněno na jiná letiště. Hamburské letiště upozornilo, že po celý den ještě mohou být zrušeny či opožděny další lety.

Aktivisté se podle Poslední generace na letištní plochu v Hamburku dostali přes bezpečnostní plot. Skupina na twitteru napsala, že protestuje proti bezplánovitosti a porušování zákona ze strany vlády v době klimatické krize.

Aktivisté Poslední generace se dnes podle DPA přilepili také na letištní plochu v Düsseldorfu. Podle údajů fotoreportéra DPA bylo na příjezdu k ranveji ráno šest nebo sedm lidí. Protestující uvedli, že pronikli přes plot a zablokovali příjezd letounů ke startovací dráze. Letecký provoz byl podle DPA dočasně silně omezen a na místě byly ve velkém počtu zásahové jednotky.

trintin ( 13. července 2023 12:35 )

Německá letiště blokují aktivisté?? Spojení s DDRáky nebyl zrovna dobrý nápad?

Zobrazit celou diskusi