Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kimovu KLDR trápí ekonomické problémy: Uzavírá řadu velvyslanectví. V Praze úřad funguje dál

Autor: ČTK - 
3. listopadu 2023
13:49

Severní Korea dnes potvrdila zprávy médií, že se rozhodla uzavřít svá velvyslanectví v některých zemích. Podle Jižní Koreje jsou pravděpodobným důvodem hospodářské problémy KLDR, která čelí mezinárodním sankcím kvůli jaderným a raketovým zbrojním programům. Ukončit činnost by měly severokorejské ambasády v různých afrických státech, včetně Ugandy a Angoly, či diplomatické mise ve Španělsku a v Hongkongu, napsala agentura AP.

Podle údajů jihokorejské vlády udržuje Severní Korea diplomatické vztahy s více než 150 zeměmi světa, v zahraničí má ale jen asi 50 zastupitelských úřadů, mimo jiné v Praze.

České ministerstvo zahraničí nemá žádné informace ani náznaky ohledně případného uzavření severokorejské ambasády. „Zastupitelský úřad KLDR funguje standardně, nedávno například po covidové přestávce uspořádal oslavu státního svátku,“ sdělila dnes ČTK Mariana Wernerová z odboru komunikace Černínského paláce.

Severokorejské ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že uzavírání velvyslanectví je běžnou záležitostí. „V reakci na změny na zahraniční scéně a v souladu s národními zájmy země zavíráme či otvíráme diplomatické mise,“ napsalo ministerstvo.

Agentura AP uvedla, že severokorejské diplomatické mise v zahraničí často provozují nelegální aktivity, jako je pašování, aby si vydělaly na provoz a posílaly zahraniční měnu do vlasti. Vzhledem k mezinárodním sankcím je ale pro ně stále těžší cizí měnu získávat, píše AP.

Podle agentury AFP Severní Korea naposledy ve větším měřítku zavírala svá velvyslanectví koncem 90. let, kdy se potýkala s hladomorem, který připravil o život statisíce lidí.

V posledních letech byla ekonomika KLDR zasažena přísnými omezeními souvisejícími s pandemií covidu-19 a také pokračujícím špatným řízením. Pozorovatelé ale uvádějí, že v zemi nejsou patrné známky humanitární krize a sociálního chaosu, které by ohrožovaly vládu diktátora Kim Čong-una.

Video  Propaganda z KLDR: Dokument detailně líčí a opěvuje návštěvu Kima u Putina  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi