Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

1000 kontejnerů s granáty: Kimova KLDR dodala Putinovu Rusku už 10 armádních dodávek

Autor: ČTK - 
1. listopadu 2023
14:01

Severní Korea poslala do Ruska již více než deset zásilek s municí, což odpovídá milionu dělostřeleckých granátů. Podle agentury Reuters o tom dnes informovala jihokorejská Národní zpravodajská služba (NIS). Moskva a Pchjongjang v poslední době posilují vojenskou spolupráci. Rusko má zájem o munici z KLDR pro svou válku na Ukrajině, Severní Korea by zase mohla podle expertů získat ruskou pomoc s vývojem raketových technologií.

Posílení vojenské spolupráce obou zemí bylo podle severokorejských médií předmětem zářijových jednání ruského prezidenta Vladimira Putina a severokorejského diktátora Kim Čong-una v Rusku.

V říjnu americká vláda uvedla, že KLDR již dodala Rusku více než 1000 kontejnerů s vojenským vybavením a municí, které může Moskva využít ve válce na Ukrajině.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov tvrzení Západu ohledně dodávek severokorejských zbraní Rusku označil za nepodložené.

Zatímco Moskva čelí sankcím v souvislosti s loni zahájenou ruskou invazí na Ukrajinu, na Severní Koreu uvalila Rada bezpečnosti OSN opakovaně sankce kvůli jejím programům vývoje jaderných zbraní a balistických raket.

Jihokorejská zpravodajská služba NIS dnes uvedla, že Severní Korea je v závěrečné fázi příprav na vypuštění špionážního satelitu.

Při předchozích dvou pokusech o vyslání špionážní družice KLDR neuspěla. Podle jihokorejské rozvědky jsou ale šance Pchjongjangu na úspěch při třetím pokusu vysoké.

Video  Propaganda z KLDR: Dokument detailně líčí a opěvuje návštěvu Kima u Putina  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi