Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ficovy první kroky coby premiéra povedou do Česka: Kromě sousedních států by rád vyrazil i do Číny

Autor: ČTK - 
30. října 2023
20:43

Robert Fico chce v premiérské funkci jako první zemi navštívit Česko. Nový slovenský ministerský předseda to dnes prohlásil před novináři, když uváděl do úřadu šéfa diplomacie Juraje Blanára. Fico tak dodrží tradici, podle které první cesta nové hlavy státu či šéfa vlády v Česku a na Slovensku vede do sousední země; oba státy spojuje historie někdejšího Československa. Vítěz zářijových voleb Fico jako nově jmenovaný premiér navštívil minulý týden summit Evropské unie v Bruselu.

Fico hodlá po Česku navštívit Německo, Maďarsko a Polsko, napsal list Sme na svém webu. V souvislosti s podporou slovenské ekonomiky projevil premiér zájem také o návštěvu Číny či Vietnamu.

„Bilaterální návštěvy budu vykonávat jen tehdy, když to bude mít nějaký smysl a když budu cítit, že politická podpora projektu v dané zemi bude také realizovaná do konkrétních výsledků,“ řekl.

Fico zdůraznil význam spolupráce v rámci Visegrádské čtyřky (Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko). „Když jdeme dělat revizi rozpočtu EU, je spolupráce V4 nadevše důležitá,“ uvedl.

Fico: Postoj k členství v EU a NATO se nezmění

Při uvádění Blanára do úřadu Fico a nový šéf diplomacie shodně prohlašovali, že směřování země v zahraniční politice se nezmění a Slovensko bude nadále plnit všechny závazky člena Evropské unie a Severoatlantické aliance.

„Jedno mohu určitě potvrdit, a sice svrchovanou zahraniční politiku, která bude brát zřetel především na národní a státní zájmy,“ řekl Blanár a ujistil, že se nestane, aby Slovensko v EU či NATO souhlasilo s návrhy, které by měly negativní dopad na obyvatele Slovenska. Blanár podle Sme dodal, že Slovensko podpoří chystaný 12. balík sankcí proti Rusku jen v případě, že mu budou předcházet seriózní analýzy o dopadu nejen na EU, ale i na Slovensko.

Fico si přeje, aby zahraniční politika nebyla „konzervativní, těžkopádná a neschopná prezentovat slovenské národní zájmy“. Zdůraznil, že postoj Bratislavy k členství v EU a NATO se nezmění. „To neznamená, že nebudeme vyslovovat naše vlastní suverénní postoje,“ prohlásil a zopakoval, že Slovensko nemá zájem vojensky podporovat Ukrajinu, ale nabídne Kyjevu jinou potřebnou pomoc.

Video  Co přineslo Ficovi triumf? Expremiérka Radičová pro Blesk: Proměna, útoky i pevné jádro voličů  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Uživatel_5682490 ( 31. října 2023 09:22 )

Vyměníme za Babiše.

Zobrazit celou diskusi