Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rabování humanitární pomoci v Gaze! Tisíce lidí pronikly do skladů, berou jídlo, tvrdí OSN

Aktualizováno -
29. října 2023
10:26
Autor: ČTK - 
29. října 2023
09:39

Tisíce lidí na jihu a v centrální části Pásma Gazy vtrhly do skladů s humanitární pomocí, berou jídlo a další zásoby nutné k přežití. Informoval o tom dnes Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA). Podle zástupce úřadu je to varovný signál, že občanský pořádek se v oblasti začíná hroutit, uvedla agentura AP.

„Je to znepokojivé znamení, že po třech týdnech války a tvrdé blokádě se občanský pořádek začíná hroutit. Lidé mají strach, jsou frustrovaní a zoufalí. Napětí a strach ještě zesílily kvůli přerušení telefonického a internetového spojení,“ řekl šéf pobočky UNRWA v Pásmu Gazy Thomas White. Velmi málo kamionů, pomalé procesy, přísné kontroly a zákaz dodávek pohonných hmot, to vše podle něj komplikuje pomoc a zvyšuje napětí v oblasti.

UNRWA dnes uvedla, že do několika jejích skladů a distribučních center ve střední a jižní části Pásma Gazy vtrhly tisíce lidí a braly mouku a další základní potraviny i hygienické potřeby. Přesun statisíců lidí ze severu oblasti, kde se vedou největší boje, způsobuje kolaps na jihu, uvedla UNRWA.

Telefonní a internetové spojení v Pásmu Gazy se dnes začíná pomalu obnovovat, přerušení trvalo více než 24 hodin. Podle reportéra BBC, který je na jihu Pásma Gazy ve městě Chán Júnis, je obnovení spojení pro mnohé úlevou, pro některé ale šokem. „Radši bych byl, kdyby spojení dál nefungovalo. Právě jsem se dozvěděl, že při včerejším izraelském bombardování zemřela většina rodiny mé manželky,“ řekl BBC jeden z obyvatel Pásma Gazy.

Humanitární pomoc do Pásma Gazy se dostává jen velmi pomalu a v nedostačujícím množství. První dodávky se tam od 7. října dostaly až minulou sobotu přes přechod Rafáh na hranici Pásma Gazy s Egyptem, dosud to bylo jen 84 kamionů, uvedla dnes televize Al-Džazíra s odvoláním na egyptský Červený půlměsíc. Před 7. říjnem, kdy oblast čelila částečné blokádě, proudilo do Pásma Gazy několik set kamionů pomoci denně.

V sobotu nedorazila žádná humanitární pomoc. Podle mluvčího palestinského Červeného půlměsíce to bylo kvůli přerušení telefonického spojení, takže se nedalo spojit s egyptskou stranou.

Pásmo Gazy, kde na území menším než Praha žije asi 2,3 milionu lidí, čelí masivnímu izraelskému bombardování od 7. října, kdy palestinské hnutí Hamás, jež v Gaze vládne, zaútočilo na Izrael. Ozbrojenci z Hamásu a tisíce raket, které současně s pozemním vpádem vypálili, zabili na 1400 lidí, včetně dětí. Při bombardování Pásma Gazy zemřelo podle palestinských úřadů přes 8000 lidí, včetně více než 3500 dětí.

Od 7. října Izrael uvalil na Pásmo Gazy totální blokádu. Zastavil dodávky elektřiny, vody, potravin, léků i paliva.

Video  Švagr skotského priméra pomáhá v nemocnici v Gaze zakrvácenému miminku  - Twitter
Video se připravuje ...

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

sosacek ( 29. října 2023 15:06 )

Asi nechtějí chcípnout hlady. To je ale zvláštní - že?

Celebrity-chachacha ( 29. října 2023 13:19 )

A to tam nechodí nikdo ani do práce?

Martin Šíma ( 29. října 2023 11:54 )

Pakáž kterou je třeba vyhubit.

Zobrazit celou diskusi