Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Afghánistán zasáhlo silné zemětřesení: Živel si vyžádal jednu oběť a na 150 zraněných

Autor: ČTK - 
15. října 2023
10:58

Západ Afghánistánu dnes zasáhlo další mocné zemětřesení o síle 6,3 stupně. Zatím jsou zprávy o jednom mrtvém a 150 zraněných, uvedla agentura AP s odvoláním na šéfa záchranného týmu v provincii Herát. Stejnou provincii postihlo zemětřesení i minulý víkend, přičemž podle vládnoucího hnutí Tálibán zemřelo 2400 lidí.

Epicentrum zemětřesení se nacházelo asi 34 kilometrů od města Herát a jeho ohnisko bylo osm kilometrů pod povrchem, sdělila dnes podle AP americká geologická služba USGS. Počet hlášených obětí a zraněných může ještě vzrůstat, protože se záchranná služba zatím nespojila se všemi zasaženými oblastmi, upozornila AP.

Minulou sobotu provincii Herát zasáhlo jedno z nejničivějších zemětřesení v afghánské historii, které srovnalo se zemí několik vesnic. Podle OSN bylo 90 procent obětí mezi ženami a dětmi, protože ty byly v době otřesů doma, zatímco muži byli většinou na poli. Většina domů na afghánském venkově je postavena z nepálených cihel a dřevěných podpěr, přírodním katastrofám tak neodolá. Ve středu pak oblast postihly následné otřesy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi