Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Socialisté v EU dočasně „vyrazili“ strany Fica a Pellegriniho. Odklon od hodnot, vysvětlují

Aktualizováno -
12. října 2023
20:00
Autor: ČTK - 
12. října 2023
19:27

 Strana evropských socialistů (PES) pozastavuje členství slovenským stranám Směr-Sociální demokracie (Směr-SD) Roberta Fica a Hlas-SD Petera Pellegriniho. Vyplývá to z její dnešní tiskové zprávy. Předsednictví PES své rozhodnutí odůvodnilo Ficovým „jasným odklonem od hodnot“ evropských socialistů a kvůli obavám, které vyvolalo oznámení nově vznikající slovenské vládní koalice Směru-SD, Hlasu-SD a Slovenské národní strany (SNS), jíž evropští socialisté označili za „krajně pravicovou“. Europoslankyně za Směr-SD Katarína Roth Neveďalová v reakci ČTK napsala, že strana s rozhodnutím PES nesouhlasí. PES už v minulosti pozastavil Směru-SD členství. Hlas-SD nad rozhodnutím vyjádřil překvapení.

„Toto rozhodnutí navazuje na jarní diskuze,“ stojí v tiskové zprávě, která poznamenává, že Směru-SD uskupení pozastavuje plné členství a Hlasu-SD jeho přidružené členství.

„S rozhodnutím samozřejmě nesouhlasíme, ale respektujeme ho. Nadále budeme komunikovat s PES, ale i sesterskými stranami na bilaterální úrovni. Nemyslíme si, že se dostáváme do izolace,“ uvedla Neveďalová.

„Hlas si není vědom jakéhokoliv odklonu od sociálně-demokratických hodnot. Hlas-sociální demokracie bude i nadále svou politikou naplňovat základní hodnotové pilíře strany,“ napsala ČTK mluvčí Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková. Strana podle něj věří, že PES své rozhodnutí přehodnotí.

Ficova strana Směr-SD zvítězila na konci září ve slovenských parlamentních volbách a před několika dny se šéfové Směru-SD, Hlasu-SD a SNS dohodli na vytvoření nové koaliční vlády.

Ficova strana Směr-SD je nejproblematičtějším členem Strany evropských socialistů a frakce socialistů a demokratů v Evropském parlamentu. Vedení PES už před volbami uvádělo, že o svých obavách ohledně Ficových prohlášení diskutovalo se zástupci Směru a zdůraznilo prosazování sociálnědemokratických hodnot, včetně demokracie, respektu k mezinárodnímu právu či odporu proti agresi.

Předseda PES Stefan Löfven nedávno podle serveru Politico v rozhovoru pro švédský deník Dagens Nyheter pohrozil vyloučením Směru-SD ze Strany evropských socialistů, pokud bude Fico pokračovat ve své proruské rétorice. „PES podporuje Ukrajinu a čekáváme, že i naše členské strany budou Ukrajinu nadále podporovat,“ řekl Löfven. Fico odmítá vojenskou pomoc Ukrajině a vystupuje proti začlenění Kyjeva do NATO.

„Pokud daní za to, že se na Slovensku věnujeme skutečné levicové agendě a vyslovujeme suverénní názory, má být naše vyloučení z mezinárodní strany, tak takovou daň jsme připraveni zaplatit,“ napsal tehdy Fico v prohlášení, které jeho strana poskytla ČTK.

PES členství Směru-SD dočasně pozastavila už v roce 2006, a to rovněž kvůli tomu, že Ficova strana vytvořila koalici s nacionalistickou SNS. Tehdejší předák SNS Ján Slota se stal známý svými výpady proti maďarské a romské menšině. Později se do čela SNS postavil její nynější předseda Andrej Danko, který se v kampani před zářijovými parlamentními volbami na Slovensku vymezoval hlavně proti liberalismu. Z desítky zvolených poslanců za SNS je pouze Danko členem strany; s dalšími poslanci z kandidátní listiny SNS ho ale spojuje kromě jiného právě odpor vůči liberálům.

Video  Co přineslo Ficovi triumf? Expremiérka Radičová pro Blesk: Proměna, útoky i pevné jádro voličů  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Uživatel_5522193 ( 18. října 2023 08:02 )

Kdo chce s vlky....aneb ten kdo není s námi je proti nám 😩

sekebo ( 14. října 2023 13:25 )

Pokud Fico podporuje agresora a Evropští socialisté napadeného, tak to nemá s pluralitou nic společného, to je asi jako nebe a dudy.

nadčasový MP ( 13. října 2023 12:23 )

A že se necháme je zřejmé. Před 2 roky jen malý počet voličů chtěl svobodu a nezávislost zpět a volil ŠD.

nadčasový MP ( 13. října 2023 12:21 )

Svobodu a nezávislost jsme krátce měli! Proč jsme tedy hlasovali pro vstup do jámy lvové, proč jsme nebyli předvídaví? Teď se můžeme rozčilovat jak chceme, budou nás převychovávat k obrazu svému a když se necháme, tak nás i převychovají.

RASPUTIN ( 13. října 2023 00:20 )

Úsměvný politický hnůj EU

Zobrazit celou diskusi