Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Česko pobouřil brutální masakr v Hroze: Lipavský předvolal ruského velvyslance!

Aktualizováno -
12. října 2023
12:45
Autor: ČTK - 
12. října 2023
10:37

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) rozhodl prostřednictvím náměstka o předvolání ruského velvyslance v České republice Alexandra Zmejevského kvůli nedávnému útoku na civilisty v ukrajinské obci Hroza. Na dotaz ČTK to dnes uvedlo ministerstvo zahraničí. Ruské velvyslanectví v Praze na facebooku uvedlo, že česká strana tlumočila "známý západní soubor obvinění a požadavků vůči Moskvě" a vyzdvihla plnou podporu kyjevského režimu.

„Můžeme potvrdit, že pan ministr Lipavský rozhodl prostřednictvím náměstka o předvolání ruského velvyslance kvůli nedávnému barbarskému útoku na civilisty v obci Hroza,“ uvedlo ministerstvo.

Při vzdušném úderu na východoukrajinskou vesnici Hroza minulý týden zahynulo 55 lidí, osud tří pohřešovaných zůstává neznámý, oznámila ve středu ukrajinská média s odvoláním na prokuraturu. Prokuratura a tajná služba SBU mají podezření, že ruský útok pomohli koordinovat dva místní obyvatelé, kteří po loňském osvobození vsi, ležící nedaleko Kupjanska, uprchli do Ruska.

Podle ruské ambasády s velvyslancem Zmejevským hovořil náměstek ministra Jan Marian (STAN). „Česká strana tlumočila známý západní soubor obvinění a požadavků vůči Moskvě v souvislosti se speciální vojenskou operací na Ukrajině,“ uvedlo velvyslanectví. „Speciální vojenská operace“ je termín, kterým Moskva označuje svou válku proti Ukrajině. Také podle velvyslanectví česká strana vyzdvihla plnou podporu kyjevského režimu.

„Samozřejmě jsme rozhodně odmítli neopodstatněná nařčení na adresu Ruska a ozbrojených sil Ruské federace. Dialog se ovšem nekonal - čeští partneři znovu ukázali neochotu poslouchat naše argumenty, natož vést diskusi,“ dodala ruská ambasáda.

14:13
Dnes

Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Novobachmjutivka leží severozápadně od města Avdijivka, odkud ruské invazní síly vytlačily ukrajinské obránce po měsících bojů letos v únoru.

13:22
Dnes

„Polovina německých tanků, které zaútočily na Polsko v roce 1939, byla ve skutečnosti česká. Tedy - jestli Putin získá Ukrajinu, bude silnější. A tehdy budeme mít větší problém,“ varoval Sikorski před možným ruským ovládnutím ukrajinských průmyslových a vojenských kapacit. „Je lepší zastavit Putina na Ukrajině, 500 či 700 kilometrů na východ odtud,“ odpověděl na otázku, zda by mělo smysl poslat na Ukrajinu pozemní vojska.

12:33
Dnes

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

Zobrazit celý online

Naposledy si Lipavský na úřad předvolal ruského velvyslance loni v říjnu, a to kvůli flagrantnímu porušování mezinárodního práva a ilegální anexi ukrajinských oblastí.

V současnosti se také vedou v nejvyšších patrech české politiky debaty o tom, zda má mít Česko svého velvyslance v Moskvě. Ministr Lipavský trvá na tom, že ano, shodu na tomto postoji má i s premiérem Petrem Fialou (ODS). Prezident Petr Pavel zhruba před dvěma týdny v rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že si v tuto chvíli nedokáže obnovení postu velvyslance představit. Vztahy mezi zeměmi jsou sice podle Lipavského velice špatné, nicméně působení v Rusku by se nemělo oslabovat.

Velvyslancem v Rusku je oficiálně Vítězslav Pivoňka, který ale už několik měsíců pobývá v Česku. Diplomat Jiří Čistecký v Moskvě působí jako zástupce velvyslance.

Video  Ukrajinský ministr Kuleba v Praze: Pomoci Čechů si ceníme.  - ČTK
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa