Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vysoká pokuta a podmínka: Slovenský exprezident Kiska byl shledán vinným za daňový podvod

Aktualizováno -
11. října 2023
16:26
Autor: ČTK - 
11. října 2023
14:19

Slovenský soud první instance dnes nepravomocně uznal bývalého prezidenta Andreje Kisku vinným z daňového podvodu a vyměřil mu trest dva roky vězení, který odložil na zkušební dobu tří let. Současně mu uložil pokutu 15.000 eur (368.000 Kč) a na šest let zakázal vykonávat funkci statutárního zástupce obchodních společností.

Také druhý obžalovaný Eduard Kučkovský vyvázl s podmínkou v kauze, která se týká nadměrných daňových odpočtů Kiskovy rodinné firmy KTAG v souvislosti s účtováním nákladů na Kiskovu předvolební prezidentskou kampaň. Oběma obžalovaným, kteří byli jednateli KTAG, hrozilo až 12 let vězení.

Obhajoba již oznámila, že se proti rozhodnutí Okresního soudu v Popradu odvolá, zatímco žalobce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Kiska byl zvolen hlavou státu v roce 2014 a pětiletý mandát mu skončil v roce 2019.

Pro případ, že by Kiska pokutu nezaplatil, určila soudkyně náhradní trest vězení v trvání dvou let. Stejně rozhodla i v případě Kučkovského, kterému uložila kromě jiného pokutu 10.000 eur (245.000 korun). Kiska byl v případu souzen jako organizátor, což je přitěžující okolnost při ukládání trestu.

Soudkyně se ztotožnila s tvrzením žalobce, že náklady na Kiskovu předvolební kampaň nesouvisely s podnikáním KTAG a ani se smlouvou, kterou Kiska s touto firmou uzavřel. Podle obžaloby KTAG tak neoprávněně uplatnila nárok na vrácení daně z přidané hodnoty v celkové výši přes 155.000 eur (3,8 milionu korun).

„Rozhodnutí soudu mě překvapilo, neočekávali jsme ho. Soud odmítl vyslechnout soudního znalce, nezohlednil některé výpovědi svědků. V rozhodnutí soudu jsem zachytil věty, které jsou na hony vzdálené od reality,“ řekl novinářům Kiska. Dodal, že udělal chybu, když se nesoudil s daňovým úřadem ohledně transakcí, které byly předmětem nynějšího trestního řízení..

Kiska se hájil tím, že KTAG na základě zmíněné smlouvy platila náklady a zároveň přijímala výnosy z jeho přednáškové a vydavatelské činnosti. Tu vykonával už před zvolením hlavou státu a pak v této činnosti pokračoval po skončení prezidentského mandátu. Obhajoba tvrdila, že žalovaný skutek není trestným činem a že nenašla žádný verdikt soudů v podobné kauze jako je Kiskův případ. KTAG spornou výši daně v minulosti i s penále doplatila. Kiska v minulosti zbohatl na prodeji podílů ve firmách zabývajících se katalogovým a splátkovým prodejem.

Podle Kiskova advokáta Petera Kubiny by dnešní rozhodnutí popradského soudu v případě jeho potvrzení odvolacím soudem znamenalo, že každý podnikatel by měl být stíhán, pokud pochybí v daňovém přiznání. „Kdo někdy měl daňovou kontrolu, tak ví, že vždy se něco najde,“ řekl Kubina novinářům.

Bývalý slovenský prezident dříve tvrdil, že za jeho stíháním stojí nyní bývalý trojnásobný premiér Robert Fico, jehož strana Směr-sociální demokracie na konci letošního září opět vyhrála parlamentní volby a dohodla se s dalšími dvěma stranami na vytvoření vládní koalice. Kiska se během svého prezidentského mandátu vymezoval vůči Ficovi, kterého také porazil v přímé volbě hlavy státu.

Slovenská policie vyšetřování v kauze původně ukončila s odůvodněním, že trestnost činu zanikla. Obnovit vyšetřování daňového deliktu nařídila prokuratura.

Uživatel_5549228 ( 1. ledna 2024 11:06 )

A naše milé Novinky budou pořád trapně propírat Babiše a o slovenském grázlovi ani zmínka.

Zobrazit celou diskusi