Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hamás útočil na nemocnici v Aškelonu: Raketa zasáhla dětské centrum. Jako zázrakem nikdo nezemřel

Aktualizováno -
11. října 2023
16:38
Autor: DVL, swp, ČTK - 
10. října 2023
05:00

Nemocnici ve městě Aškelon na jihu Izraele dnes zasáhla raketa vypálená z Pásma Gazy. Lékařské zařízení to podle agentury AFP oznámilo s tím, že útok nikoho nezranil. Nemocnice v Aškelonu ošetřuje po útoku palestinských teroristů z Hamásu mnoho zraněných. „Bylo to náročné, oběti sem byly jedna po druhé převáženy,“ okomentoval situaci její ředitel. Novináři ze zpravodaje BBC udělali na místě reportáž, kde vyzpovídali muže, který se zúčastnil hudebního festivalu, při kterém přišlo o život nejméně 260 lidí. Muž byl při útoku zraněn. Kromě něj novináři vyzpovídali také další z postávajících lidí před nemocnicí.

„Raketa přímo zasáhla centrum pro rozvoj dětí,“ uvedla v prohlášení nemocnice. Agentuře AFP sdělila, že budova byla poškozena, zásah si však nevyžádal žádné zraněné. Aškelonem a dalšími obcemi na jihozápadě Izraele dnes podle místních médií zněly výstražné sirény. Izraelská média s odvoláním na zdravotníky uvedla, že v Aškelonu - městě vzdáleném jen několik kilometrů od Pásma Gazy - nejnovější raketový útok zranil 12 lidí. Život nikoho z nich není ohrožen.

Lékaři mají plné ruce práce

Neděle měla být v jižním městě Aškelon začátkem pracovního týdne a začátkem návratu do školy, neboť končily židovské Vysoké svátky. Místo toho ulice zejí prázdnotou. Jenom před jedním dnem je totiž zachvátily stovky palestinských ozbrojenců z Gazy. 

Malé davy jsou pouze před Barzilajovou nemocnicí. Unavení zdravotníci stojí před vchodem na pohotovost. Kvůli útoků palestinských teroristů z Hamásu ošetřili více než 400 pacientů. „Bylo to náročné, oběti sem byly jedna po druhé převáženy,“ řekl ředitel nemocnice profesor Hezi Levy. „Jsem velmi zkušený, ale takový scénář jsem ještě nikdy neviděl.“

Přišel o prst

Jeden z postávajících je i pokuřující 30tiletý muž a vypadá, že silně otřesen. Novinářům řekl, že je zdravotní pracovník z Tel Avivu, ale tady je jako pacient. Do nemocnice se dostal po hudebním festivalu konaném nedaleko Gazy, který skončil katastrofálně. Novináře požádal, aby nezveřejnili jeho jméno.

Byl postřelen do ruky, přišel o prst a má rány na hlavě. „Ráno začala raketová palba. Všichni byli vystrašeni a začali běžet k silnici, aby odjeli domů. Jakmile jsme doběhli na silnici, začala střelba. Bylo to vážně šokující. Lidé byli zavražděni, došlo k dopravním nehodám,“ popsal muž. 

„Zavolal jsem policii. Nikdo nám nemohl pomoct. Hodinu a půl jsme zůstali uvnitř bitvy, bezmocní. Dostal jsem se do auta s nějakými dalšími lidmi. Jsem zdravotník, tak jsem zkoušel evakuovat dva zraněné. Viděl jsem lidi ve vojenských uniformách, ale nebyly armádní, začali na mě střílet,“ pokračoval v popisu děsivých událostí. 

Nemohou najít svého syna

Jeden plačtivý pár se sám snaží nalézt svého syna. Chodí od nemocnice k nemocnici. Neví, jestli je jejich syn zraněný, mrtvý anebo unesený. Zdrcená matka Rachel Erza mluvila na poslance, který navštívil nemocnici: „Chci, abyste mi pomohl najít mého syna Oze a jeho přítelkyni Naomi - mají 24 a 23 let.“ Vyzývá k nejtvrdší vojenské akci proti Gaze jako odplatě za to, co se stalo, a není jediná. 

Izraelský dobrovolník přijel ze svého domova ze severní části Izraele, aby pomohl zdravotnickému personálu. Řekl, že se staral o hodně zraněných vojáků. Stejně jako on si i oni přejí tvrdou odplatu. „Mluvil jsem s nimi a jsou velmi zklamáni. Chtějí, abychom reagovali tvrději a byli méně politicky korektní, pokud jde o náš způsob vedení války,“ uvedl dobrovolník.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Únosci z Hamásu v akci: Studentka (25) prosila o život, teroristé unášeli do Gazy i další Izraelce.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi