Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Záhadná nemoc paralyzovala 95 školaček: Třásly se a skončily v křečích. Experti hledají příčinu

Autor: Daily Mail, ver - 
8. října 2023
18:01

Bezmála stovku školaček v Keni skolila záhadná paralyzující nemoc. Podle tamních médií dívky měly problém chodit i stát, některé se nekontrolovatelně klepaly. Zdravotníci si se situací neví rady a varují před katastrofálními důsledky, které by nemoc mohla mít, pokud se zjistí, že je nakažlivá. 95 školaček, které nemoc postihla, dochází do dívčí střední školy Svaté Terezy ve vesnici Musoli 374 kilometrů severozápadně od Nairobi. O případu informoval britský Daily Mail.

Znepokojující záběry, které kolují po sociálních sítích, zachycují studentky, které nejsou schopny vstát a nekontrolovatelně se klepou. S chůzí jim musí pomáhat spolužačky. Na jiných videích jsou vidět dívky upoutané na nemocniční lůžko, jak se svíjejí v křečích. Lékaři nemají tušení, co náhlou pandemii vyvolalo a netrpělivě očekávají výsledky testů z laboratoří, kam odeslali vzorky krve a moči postižených dívek. 

Někteří odborníci nemoc, která náhle skolila téměř stovku studentek, zpochybňují. Podle nich se může jednat o „masovou hysterii“ a naznačují, že „většina dívek svou nemoc předstírá“, neboť se blíží konec školního roku a s ním i závěrečné zkoušky. 

„Žákyně třetí třídy měly ve středu začít skládat zkoušky ke konci školního roku, ale některé z nich jsou proti a tvrdí, že na zkoušky nejsou připraveny,“ uvedl ředitel pro vzdělávání v západní oblasti Keni Jared Obiero s tím, že některé ze školaček mohou symptomy předstírat. 

Podle ministryně zdravotnictví Susan Nakhumichaové nebyly u postižených dívek nalezeny žádné patogeny a avizovala, že u nich budou provedeny další testy, aby se co nejdříve objasnila příčina nemoci.

„Zatím bylo provedeno pět různých testů a nebyly identifikovány žádné patogeny. V nejbližších dnech bychom měli mít k dispozici obsáhlou zprávu,“ řekla. „Další vzorky byly odeslány do Národního institutu pro zdravotní výzkum v Nairobi k další analýze,“ dodala.

Ministerstvo školství uvedlo, že škola zůstává otevřená. Někteří z rodičů se nicméně rozhodli nechat své děti doma do doby, než se neobjasní příčina záhadné nemoci. Proti tomu se staví okresní šéf zdravotnictví Steven Wandei, podle kterého je takové rozhodnutí riskantní. 

„Prozatím se nám nepodařilo zjistit povahu nemoci, která studentky postihla. Nechat je doma by mohlo být riskantní, neboť pokud je nemoc infekční, pravděpodobně se nakazí celá rodina," vysvětlil. 

Podobný případ se objevil v roce 2015 ve Velké Británii, kdy záchranná služba ošetřila celkem 40 dětí kvůli nevolnostem a mdlobám. Odborníci tehdy nezjistili přítomnost žádných škodlivých látek, zaznamenali ovšem nebývalé horko, které panovalo v místnosti, kde se všichni studenti účastnili vzpomínkové bohoslužby.

Experti následně usoudili, že pár dětí omdlelo z důvodu přehřátí organismu. U ostatních se pak rozvinuly příznaky způsobené úzkostmi, které kvůli incidentu postihly celou školu. 

Zobrazit celou diskusi