Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nejméně 100 obětí a 125 zraněných si vyžádal masivní nálet na syrskou vojenskou akademii

Autor: ČTK - 
5. října 2023
19:29

Nejméně 100 lidí zemřelo a dalších asi 125 bylo zraněno při dnešním dronovém útoku na vojenskou akademii v Homsu v západní Sýrii. Informovala o tom Syrská observatoř pro lidská práva (SOHR) působící v Británii, píše agentura AFP. Ve vojenské akademii se konalo slavnostní povyšování důstojníků.

Mezi mrtvými jsou vojáci i civilisté, uvedla SOHR, která se opírá o informace od aktivistů přímo v Sýrii. Na místě byli podle organizace velitelé syrské armády a vysoce postavení představitelé ministerstva vnitra. Syrská vláda útok připisuje „teroristickým organizacím“ a armáda slíbila, že na něj „tvrdě a rozhodně odpoví“. Státní televize podle agentury AP informovala, že v Sýrii bude od pátku třídenní smutek.

„Všude leží těla“

Agentura Reuters s odvoláním na syrský bezpečnostní zdroj uvedla, že na slavnosti byl syrský ministr obrany, ale několik minut před útokem odešel. „Po obřadu šli lidé na nádvoří a explodovaly výbušniny. Nevíme, kde se vzaly, všude ležela těla,“ popsal muž, který pomáhal vojenskou akademii na dnešní slavnostní příležitost vyzdobit.

K odpovědnosti za útok se nikdo zatím nepřihlásil, píše AFP. Ozbrojené drony někdy využívají džihádistické skupiny, které ovládají část syrského území. Vládní jednotky znovu získaly úplnou kontrolu nad Homsem v květnu 2017. Homs byl po povstání z roku 2011 proti vládě prezidenta Bašára Asada baštou protirežimních sil.

Po dronovém útoku vládní jednotky ostřelovaly vesnice v provincii Idlib na severozápadě země, kterou ovládají povstalci.

Terčem útoků se stala i oblast na severovýchodě země kontrolovaná Kurdy. Série úderů, za nimiž bylo podle zástupce místních Kurdů Turecko, si vyžádala sedm životů. „Při náletech bylo zabito sedm dělníků,“ uvedl dnes mluvčí Kurdy vedených Syrských demokratických sil (SDF) Farhád Šámí.

Turecký ministr obrany Yaşar Güler dnes podle prohlášení tureckého ministerstva obrany hovořil se svým iráckým protějškem o možných společných krocích v boji proti terorismu a zabezpečení hranic.

Neustálé teroristické útoky

O víkendu byli při sebevražedném atentátu v Ankaře zraněni dva policisté. Přihlásila se k němu Strana kurdských pracujících (PKK), kterou Turecko považuje za teroristickou organizaci. Podle Ankary útočníci pocházeli ze Sýrie.

Neklidný je i severozápad Sýrie, který ovládají protivládní vzbouřenci. Syrská vláda tam dnes podle agentury AP ostřelovala jednu z vesnic a zabila pět civilistů.

Agentury s odvoláním na nejmenované americké zdroje informují, že americký stíhací letoun F-16 dnes sestřelil turecký dron, který se příliš přiblížil k americkým vojákům rozmístěným na základně u města u Hasaká v severovýchodní Sýrii. Turecký bezpilotní letoun podle Američanů letěl „nebezpečně“ a „nesynchronizovaně“. Agentura AP připomíná, že armády Spojených států a Turecka, spojenců v NATO, běžně své vzdušné manévry úzce koordinují. USA mají v Sýrii asi 900 vojáků, kteří podnikají operace proti ozbrojencům z teroristické organizace Islámský stát.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi