Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Kontroly na hranicích přinesly zmatky: Poláci se nemohli dostat za prací, další šofér zbořil bariéru

Autor: ČTK - 
4. října 2023
18:26

Zmatek na některých hraničních přechodech způsobily dnes podle polských médií kontroly, které zavedlo Polsko na hranici se Slovenskem kvůli zvýšenému počtu přicházejících migrantů. Někteří řidiči nevěděli o omezení provozu na přechodech a nemohli se například dostat na Slovensko za prací. Jeden z motoristů k ránu narazil do nově umístěné bariéry, které si zřejmě nevšiml, uvedl web televize TVN24.

Polsko stejně jako Česko a Rakousko zavedly ode dneška na deset dnů kontroly slovenské hranice. Cílem je omezit počet lidí, kteří se nelegálně dostávají na jejich území, odkud chtějí většinou zamířit dále na západ.

Mezi Polskem a Slovenskem ode dneška funguje osm silničních, tři železniční a 11 pěších hraničních přechodů. Tři z těch, které byly dosud průjezdné i autem, jsou podle médií ode dneška kvůli vládním opatřením pouze pěší.

To podle TVN24 vedlo k některým nedorozuměním například na přechodu Chocholów nedaleko Zakopaného v Tatrách.

„Tenhle přechod není často využíván, nejezdí tu žádné kamiony ani nákladní auta, takže jsem hodně zaskočena,“ řekla reportérovi televize jedna z řidiček. „Tím spíš, že mám firmu na Slovensku a chtěla jsem přejet a zařídit některé pracovní věci. Jenže mám problém,“ dodala žena.

Podobně překvapení byli i další řidiči. Jiní se však připravili, nechali auto zaparkované na polské straně hranice a na té slovenské na ně čekal další vůz nebo pokračovali pěšky.

Již ráno na tomto přechodu narazilo jedno z aut do mobilní bariéry, která nově znemožňuje projet na Slovensko. Podle policie ji řidič patrně přehlédl.

Podle polských médií až na některé zmatky nezpůsobují kontroly velké problémy, výraznější fronty se nikde netvoří. O tom, zda policie při kontrolách objevila nějaké migranty, média neinformovala.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi