Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Revoluce v potravinářském průmyslu? Vědci vytiskli pomocí 3D tiskárny steak „z lososa“!

Autor: rc - 
4. října 2023
16:53

V supermarketech se brzy objeví potravina, která má způsobit revoluci v potravinářském průmyslu! Rakouskému start-upu Revo Foods se podařilo vytvořit 3D tištěnou náhražku steaku z lososa, kterou nazval jednoduše „Filet“. Ten je na první pohled k nerozeznání od skutečného steaku z lososa.

Rakouští spotřebitelé si co nevidět v supermarketech budou moci koupit lososa, který nikdy neplaval ve vodě! Start-up Revo Foods, který sídlí ve Vídni, oznámil průlom v potravinářských technologiích. Společnosti se podařilo vytvořit první 3D tištěnou veganskou potravinu „inspirovanou lososem“. Steak z lososa, který má na trh vstoupit pod názvem „Filet“, je vyrobený z houbové bílkoviny zvané Mykoprotein. Stejně jako normální losos jobsahuje rostlinné oleje, jež jsou bohaté na zdroj Omega 3 mastných kyselin. Generální ředitel Revo Foods Robin Simsa pro britský deník Daily Mail uvedl, že se jedná o „potravinářskou revoluci“.

Není to ale poprvé, kdy se vědcům pomocí 3D tisku podařilo vytvořit potravinu. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v lednu loňského roku prohlásil, že kuřecí prsa vyrobená v laboratoři, jsou bezpečná pro lidskou spotřebu. Rovněž se vědcům pomocí 3D tiskárny podařilo vytvořit například cheesecake. 3D tisk má podle vědců velkou budoucnost a mohly by pomoci k vyřešení problémů s plýtváním a uderžitelností. 

Video  Jaká potravina se nikdy, opravdu nikdy nezkazí?  - Videohub
Video se připravuje ...

Uživatel_5402054 ( 9. února 2024 21:35 )

To jako fakt? Viděl jsem už hodně, ale todle ještě ne... Sice taky tisknu na 3D tiskárně různé věci, ale jídlo ještě ne. V garáži mám různé věci z 3D tiskárny, ale už jsem dlouho nic netiskl, protože potřebuju nové skleněné podložky pro tisk, které objednávám z http­s://es­hop.sh­arpla­yers­.cz/sk­lo-pro-3d-tiskarny , ale ještě jsem se nedostal k tomu, abych to objednal.

krapotkin ( 5. října 2023 00:52 )

Připomnělo mi to tzv. komedii s Defunesem - Křidýlko nebo stehýnko, kterou jen letos vysílaly naše slavné TV stoky uř asi 9x (je to ještě komedie ?).

newdawn ( 4. října 2023 22:24 )

Vzpomněla jsem si na "amarouny" z Návštěvníků...
To za chvíli budeme fakt žrát umělou hmotu ???

Vaclav Koukal ( 4. října 2023 18:33 )

Další umělé ***. Nestačí éčka a plasty ve všem.

zkzkz ( 4. října 2023 18:04 )

Má to jeden háček - nedá se to žrát

Zobrazit celou diskusi