Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Země má za sebou nejteplejší září. Experty náhlý skok zaskočil: „Absolutně neuvěřitelně šílený“

Autor: ČTK - 
4. října 2023
17:29

Průměrná globální teplota byla v září ještě výrazněji nad běžnými hodnotami z uplynulých dekád, než tomu bylo v předchozích měsících, upozorňují vědci s odvoláním na dlouhodobé záznamy. Podle prvotních analýz japonské meteorologické služby byl předchozí rekord pro daný měsíc překonán o 0,5 stupně Celsia a odchylka od průměru z let 1991 až 2020 činila skoro 0,9 stupně.

Reakce některých vědců na pozorovaný extrém jsou až nevěřícné. „Těžko se mi chápe, jak může jeden rok o tolik poskočit ve srovnání s předchozími roky,“ uvedl pracovník finského meteorologického ústavu Mika Rantanen, který pracoval s daty z evropské databáze ERA. Americký klimatolog Zeke Hausfather zase po vyhodnocení japonských dat označil uplynulý měsíc za „absolutně neuvěřitelně šílený“.

Podle amerických médií data svědčí o tom, že globální teploty byly v září o 1,7 stupně Celsia nad průměrem pro daný měsíc v časech před industriální revolucí. Zarážející je také odstup od předchozího měsíčního maxima, neboť takovéto meteorologické rekordy se většinou přepisují jen o malý zlomek stupně.

Zpravodajský web Axios napsal, že je nyní téměř jisté, že rok 2023 bude nejteplejším rokem v dějinách měření. Svět zažil léto plné teplotních rekordů, když mimo jiné vědci v červenci pozorovali nejteplejší měsíc od počátku vedení záznamů. Průměrná celosvětová teplota byla v červenci asi o 1,5 stupně Celsia vyšší ve srovnání s předprůmyslovou érou, uvádí unijní agentura Copernicus.

Nárůst globálních teplot je podle vědců způsoben spalováním fosilních paliv a dalšími lidskými činnostmi, které posilují skleníkový efekt a oteplují planetu. Letos kromě toho teploty tlačí nahoru přírodní fenomén El Niňo, který dočasně ohřívá části Tichého oceánu a ovlivňuje počasí po celém světě. Podle Hausfathera tento jev stále sílí a pravděpodobně přinese oteplení i v dalších měsících.

„To, co pozorujeme tento rok, je opravdu něco výjimečného. Otepluje se dlouhodobě, ale ten skokový nárůst letos je alarmující,“ uvedl zase na síti X český meteorolog Jáchym Brzezina.

Rekordně teplé září zažila i Česká republika, kde byly teploty o 3,5 stupně Celsia nad normálem z let 1981 až 2010. Podobně na tom byly i další evropské země a teplotní rekordy pokračovaly i na začátku tohoto měsíce: v úterý naměřili nejvyšší říjnové teploty v dějinách v Rakousku a v Polsku.

Video  Lijáky v Bulharsku: Déšť kompletně rozmetal kemp i pláž.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi