Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Skoro 30 °C stupňů v říjnu? Nezvykle teplá má být i zima. Češi místo svetrů kupují bazény

Autor: Markéta Mikešová, inf - 
4. října 2023
05:00

Podzim jako by v Česku ještě ani nenastal. Teploty venku jsou nezvykle vysoké, v úterý bylo dokonce 29,8 stupně Celsia. Den co den padají teplotní rekordy, už nyní je jasné, že minulý měsíc září bude pro několik evropských zemí nejteplejším v historii měření. Sychravo nastane nejdříve na konci října, ale ani tehdy žádný velký mráz nečekejte. Meteorologové předpovídají, že nadprůměrné teploty budou pokračovat až do zimy. Netypické počasí už proměňuje i nákupní chování Čechů.

Rekordní teplota – výraz, který lidé mohli číst v posledním půlroce v novinách velmi často. Skutečně padal jeden rekord za druhým, zvlášť v Evropě. Organizace Copernicus, projekt Evropské unie pro sledování atmosféry a klimatických změn, na začátku září oznámila, že planeta má za sebou tři nejteplejší měsíce v historii měření.

Srpen byl v průměru o 1,5 stupně Celsia teplejší oproti hodnotám před průmyslovou revolucí, Světová meteorologická organizace (WMO) to označila za špatnou zprávu, jelikož právě tato hodnota je považována za bod zlomu, který nepůjde zvrátit. Zároveň WMO upozornila, že úroveň antarktického mořského ledu byla tři měsíce po sobě rekordně nízká.

Potvrzená data za minulý měsíc ještě nejsou. Ale meteorologové už avizovali, že ve Francii, Švýcarsku, Německu a Rakousku šlo zřejmě opět o nejteplejší září v historii měření. Například ve Švýcarsku panovaly teploty o 3,8 stupně Celsia nad průměrem, v Rakousku o 3,2 stupně Celsia.

Teď už máme říjen a ochlazení pořád nepřichází. V úterý bylo v Česku 29,8 stupně Celsia, hodnotu naměřili v Dobřichovicích a v Doksanech na Litoměřicku. Chybělo jen půl stupně k vyrovnání absolutně nejvyšší říjnové teploty naměřené v roce 1929 v Českých Budějovicích. Přitom říjen bývá měsícem, kdy u nás zpravidla začíná topná sezóna. To se ještě pořád stihnout může, teploty mají o něco více klesnout na konci měsíce, avšak dramatický chlad nastat nemá. Ve skutečnosti jsou nadprůměrné teploty očekávány až do zimy.

El Niño vs. La Niña

Má to dvě příčiny. První je dlouhodobá, jde o klimatické změny. Jejich efekt se sice neustále umocňuje, nicméně ani klimatické změny nedokážou z roku na rok zapříčinit drastickou změnu teplot, ovlivňují spíše dlouhodobý trend. To, co letos přispělo k výjimečnému teplu, je klimatický jev El Niño. Kombinace obou faktorů je skoro doslova pekelná.

Poslední tři zimy na zeměkouli panoval opačný klimatický jev La Niña. Ten je ochlazující, růst teplot do jisté míry držel na uzdě. Začátkem letošního léta jej ale vystřídal právě El Niño, který je naopak oteplující. Oba dva jevy ovlivňují mnohem více než teploty, jde o srážky, pohyby vzduchu apod., mechanismus je poměrně složitý a ani vědci mu ještě plně nerozumí. Ale El Niño obvykle trvá 9 až 12 měsíců a zpravidla je kvůli němu první půlka zimy teplejší a vlhčí.

Evropská služba Copernicus předpovídá, že momentálně existuje více než 50procentní šance, že letošní zima (prosinec až únor) opravdu bude teplejší, než v průměru bývá. Zvlášť to platí pro Velkou Británii, Francii, Rakousko, Itálii a části Německa. Na Pyrenejském poloostrově je pravděpodobnost ještě větší. Sněhu má být málo s výjimkou italské a francouzské části Alp.

Také americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) říká, že letošní zima bude zřejmě kvůli jevu El Niño v průměru o 1,5 stupně Celsia teplejší, než je běžně. Podle něj se to dá označit za středně silný až silný projev El Niño. NOAA také uvedl, že je 95procentní šance, že klimatický jev bude v této síle pokračovat do února 2024.

Propad v prodejích bund a kabátů

Dlouhé období tepla, které pokračuje na podzim, mění i chování lidí. Méně nakupují zimní a podzimní zboží. „Právě díky teplému počasí, které panovalo i celé září, za poslední tři měsíce meziročně rostly zejména letní kategorie, jako jsou bazény, které meziročně rostly o 106 %, mobilní klimatizace, vířivky, sekačky na trávu,“ uvedl pro Blesk Zprávy Michal Muzek, šéf analytiků Heureka Group.

„Teplé počasí přálo také sportovcům, což se odrazilo zejména u doplňků pro cyklisty - rychle rostoucí kategorií jsou cyklistické lahve na vodu (+36 %), podobně také brýle na kolo (+49 %),“ dodal.

Také společnost Digital People, která provozuje módní e-shopy Zoot a Bibloo, si všimla, že teplejší zboží zrovna neletí. „Vysoké teploty se opravdu promítají do výrazně pomalejšího tempa prodejů podzimní kolekce. Meziroční propad vidíme u typicky podzimních kategorií jako bundy, kabáty, vesty, mikiny a svetry. Kategorie, kterým se naopak meziročně velmi daří, jsou obuv, šaty a sportovní sortiment. Zatímco u obuvi se prodávají zejména tenisky a módní obuv z nové sezóny, v kategorii šatů se jedná o doprodej letní kolekce, kde zákaznice využívají výprodeje a výrazných slev. Tento trend pozorujeme takřka na všech trzích, kde ZOOT prodává,“ uvedl pro Blesk Zprávy šéf společnosti David Štěpánek.

„Když je 26 stupňů Celsia, obvykle se vám nedaří prodávat kabáty,“ podotkl pro agenturu Reuters Andy Bond, předseda představenstva společnosti Pepco. Ta na prodeje ve střední Evropě spoléhá, avšak zájem o podzimní kolekce je kvůli vysokým teplotám mizivý.

Video  Jak se bránit před extrémními vedry?  - Videohub
Video se připravuje ...

krapotkin ( 5. října 2023 01:14 )

Když lže vláda, tak proč by nemohli lhát i ostatní. Tedy Kdo nelže není Čech.

krapotkin ( 5. října 2023 01:11 )

Tak teď jsem zmatený. Krutá zima nebude, tak jsem si kupoval svetry zbytečně. Bude teplá zima, tak je neprodám, protože je nikdo nebude chtít.

Uživatel_973012 ( 4. října 2023 22:35 )

Zase teplá zima? Včera odborníci psali, že El Niňo způsobí krutou zimu.
Meteorologové jsou prolhaný jak Fiala. Každý den jojo předpověď.
Vyházet je všechny, jsou tam na ho...

Jaroslav Interholz ( 4. října 2023 09:09 )

Kdyby jste si radši ověřili co píšete. Přes 30 let pracuju v teplárenstvi a letos to bude poprvé co se topná sezóna zahájí až v říjnu. Obvykle se totiž topná sezóna v ČR zahajuje v září, takže přestaňte lidem lhát.

Jan Kocián ( 4. října 2023 08:50 )

Česko včera 3. října zasáhly silné bouřky, což je něco, s čím ČHMÚ vůbec nepočítal.

Zobrazit celou diskusi