Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Slovenští kriminalisté prověřují možné kupčení s hlasy. V osadách, kde bodoval Matovič

Autor: Mii, lig - 
2. října 2023
19:39

Elitní slovenská policejní jednotka NAKA prověřuje v souvislosti se sobotními parlamentními volbami podezření na volební korupci v Košickém a Prešovském kraji. Informuje o tom server HNonline.sk, podle kterého to potvrdila Zuzana Hrabovská z odboru komunikace policejního prezidia. Úřad speciální prokuratury uvedl, že NAKA prověřuje mimo jiné podezření z kupování hlasů v romských osadách na východě Slovenska. Ve všech zvítězila koalice OĽANO a přátelé vedená expremiérem Igorem Matovičem.

„Národní kriminální agentura, odbor Východ prověřuje podezření na volební korupci v Košickém a Prešovském kraji v souvislosti s volbami do Národní rady, včetně jednoho oznámení od fyzické osoby, ale zabýváme se i podezřeními, která byla zjištěna v rámci činnosti příslušníků NAKA,“ uvedla Hrabovská.

Podle serveru ve všech osadách na východě Slovenska, kde se nachází více než 1000 občanů, kteří se hlásí k romské národnosti, zvítězila koalice OĽANO a přátelé expremiéra Matoviče. Jeden z jeho nejvýraznějších předvolebních slibů byl, že lidé za účast ve volbách dostanou odměnu 500 eur. Nápad v březnu předložil i do parlamentu, který mu jej zamítl. Matovič přesto odměnu 500 eur během kampaně pravidelně komunikoval.

V reakci na vyšetřování NAKA ale uvedl, že přímo v romských osadách o odměně 500 eur za účast ve volbách jeho kandidáti nemluvili. Podle něj z těchto návštěv existuje i množství videí. Že volební účast byla v osadách tak vysoká, si vysvětluje tím, že jeho kandidáti tu předvedli kvalitní kampaň a že tamní občané chtěli zabránit tomu, aby se do parlamentu dostalo krajně pravicové hnutí Republika.

OĽANO v sobotních volbách skončilo čtvrté, získalo necelých 9 procent. Republika se do parlamentu nedostala.

Video  Co přineslo Ficovi triumf? Expremiérka Radičová pro Blesk: Proměna, útoky i pevné jádro voličů.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...