Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Spor o extrémně levná paliva v Polsku: Je to volební kampaň vládnoucí strany, zuří opozice

Autor: ČTK, swp - 
2. října 2023
18:28

Polská opozice obvinila petrochemický koncern Orlen, že před nadcházejícími parlamentními volbami uměle snižuje cenu paliv a pomáhá tím v kampani vládnoucí národně konzervativní straně Právo a spravedlnost (PiS). Informovala o tom dnes agentura DPA. Pokles cen na čerpacích stanicích Orlenu byl patrný také v českém pohraničí.

Volební kampaň je v plném proudu a (šéf Orlenu) Daniel Obajtek téměř každý den snižuje ceny pohonných hmot a ropy,“ řekl dnes Tomasz Trela, poslanec za opoziční stranu Nová levice.

Polský stát vlastní 27,5 procenta akcií společnosti Orlen a Obajtek je členem vládnoucí strany PiS.

Ceny pohonných hmot v Polsku patří již několik týdnů k nejnižším v Evropské unii. Průměrná cena benzinu a nafty v současnosti činí 5,99 zlotého za litr, což odpovídá 31,62 koruny, tedy výrazně méně než v Česku, kde se ceny obou paliv pohybují nad 40 korunami za litr.

Deník Gazeta Wyborcza minulý týden napsal, že od začátku září Orlen, který má asi 65procentní podíl na polském velkoobchodním trhu, snížil velkoobchodní ceny benzinu patnáctkrát a přibližně tolikrát i cenu nafty.

Polská média a analytici to dávají do souvislosti s říjnovými parlamentními volbami, v nichž se národně-konzervativní Právo a spravedlnost uchází o bezprecedentní třetí funkční období u moci.

Časopis Polityka Insight uvedl, že ministerstvo životního prostředí umožnilo Orlenu před volbami čerpat z nouzových zásob pohonných hmot. Ministerstvo státního majetku však nízké ceny paliv odůvodnilo tím, že se jedná o synergický efekt převzetí ropné společnosti Lotos společností Orlen.

Dumpingové ceny vytvářejí tlak na čerpací stanice a o víkendu některým z nich došla palivo. Časopis Nie zveřejnil dopis společnosti Orlen provozovatelům benzínových pump, v němž vysvětluje nedostatek paliv „technickou závadou“. Některé čerpací stanice již dříve musely zavést limit na množství pohonných hmot, které mohou motoristé natankovat, uvedl deník Rzeczpospolita.

Orlen na některých čerpacích stanicích na českém území u hranic s Polskem v neděli dočasně zlevnil palivo natolik, že se u nich začaly tvořit fronty. Dnes se ceny vrátily na původní úroveň. Důvodem tohoto kroku byl údajně fakt, že kvůli náporu Čechů na čerpacích stanicích v Polsku hrozil nedostatek pohonných hmot.

Vlnu posměchu vyvolaly v Polsku fotografie na sociálních sítích, na nichž náměstek ministra sportu a poslanec za PiS Jacek Osuch plní palivem tři velké kanystry v kufru svého auta.

Video  6 zásad úsporné jízdy. Víte jak snížit spotřebu auta?  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi