Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Některé pumpy v Česku u polských hranic výrazně zlevnily. Dychtiví řidiči je vzali útokem

Autor: ČTK, swp - 
1. října 2023
21:46

Polská společnost Orlen na některých čerpacích stanicích na českém území u hranic s Polskem výrazně zlevnila palivo, tvořily se tam fronty. Například ve Frýdlantu na Liberecku stály benzin i nafta 33,90 Kč za litr, po 20:00 tam byla fronta dlouhá zhruba 50 metrů a tvořilo ji asi 50 aut. Jeden z řidičů řekl, že taková situace tam je od rána. Obdobné to bylo i u některých čerpacích stanic v Moravskoslezském kraji. Obvyklá cena benzinu a nafty v Česku je kolem 40 korun.

Za levným benzinem lidé mířili třeba do Opavy nebo Karviné. Na tamní čerpací stanici na tř. 17. listopadu zlevněný benzin po náporu řidičů došel a večer ho tam dočasně nebylo možné natankovat. Podle obsluhy čerpací stanice se cena pohonných hmot snížila v 10:00. „Celý den se tady tvořily velké fronty,“ řekla obsluha ČTK. Okolo 20:30 už byla v místě cisterna, která doplňovala chybějící benzin. Podle odhadů by řidiči zlevněný benzin znovu mohli začít tankovat okolo 23:00.

Cena se výrazně snížila ale jen na některých čerpacích stanicích v pohraničí, například na jedné z čerpacích stanic v Ostravě vycházel litr benzinu na 40,5 koruny. Podle obsluhy se cena snížila jen na čerpacích stanicích v blízkosti hranic, a to v těch místech, kde Češi jezdí tankovat k polským sousedům. Důvodem je údajně fakt, že kvůli náporu Čechů tam hrozí nedostatek pohonných hmot. Například v Opavě dlouhé kolony působily dopravní komplikace. Podle policejní mluvčí Evy Michalíkové policisté koordinovali dopravu a vzniklé problémy řešili přímo na místě.

Předvolební dárek

Lidé z pohraničí jezdí do Polska za nákupy či tankovat pravidelně. Důvodem jsou nižší ceny v obchodech i levnější benzin nebo tabákové výrobky. Pod náporem českých řidičů se ale polské čerpací stanice ocitly před pár dny, kdy se cena pohonných hmot výrazně snížila, a benzin tak bylo možné koupit až o deset korun za litr levněji než v tuzemsku. Třeba na benzince společnosti Orlen v Chałupkach, která je první za českou hranicí, řidiči na tankování čekali i několik desítek minut a v místě byly k vidění převážně automobily s českými registračními značkami.

Polská média a analytici dávají současnou situaci do souvislosti s říjnovými parlamentními volbami, v nichž se národně-konzervativní Právo a spravedlnost uchází o třetí funkční období u moci. List Gazeta Wyborcza napsal, že Češi těží z předvolebního dárku vládnoucí strany a u polských sousedů levně tankují. Ceny benzinu jsou v Polsku nižší než v České republice už dlouho, ale teď se rozdíl ještě prohloubil, uvedl deník.

Video  Ekonomka Matesová v EPICENTRU: „Se změnami DPH mohla vláda počkat.“  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi