Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kauza Macronova „exmilence“ je u konce. Benalla si za napadení i zneužití pasu odpyká trest

Autor: ČTK - 
29. září 2023
15:03

Odvolací soud ve Francii dnes potvrdil tříletý trest pro bývalého bezpečnostního poradce prezidenta Emmanuela Macrona Alexandra Benallu. Za napadení demonstrantů na prvomájové manifestaci v roce 2018 a další přečiny si Benalla odpyká jeden rok z trestu v domácím vězení s elektronickým náramkem, dva roky trestu jsou nepodmíněné. Odvolací soud tak potvrdil verdikt z listopadu 2021, uvedla agentura AFP. Benalla byl blízkým přítelem Macrona, francouzský prezident dokonce musel odmítat spekulace, že je jeho milencem.

Na prvomájové manifestaci v Paříži v roce 2018 Benalla v policejním převleku napadl demonstranty. Dnes dvaatřicetiletý Benalla se hájil tím, že jen šel na pomoc kolegovi a jednal v rámci mezí zákona. Soud s ním nesouhlasil a zdůraznil, že Benalla neprojevil nad svými činy lítost.

Odvolací soud rovněž potvrdil, že Benalla neoprávněně použil diplomatický pas pro 11 cest do Afriky a na Bahamy, ačkoliv už přišel o místo, k němuž se pas vázal. Dostal také trest za neoprávněné nošení zbraně na Macronově předvolebním mítinku v roce 2017 a za falšování dokumentů. K těmto činům se Benalla u soudu doznal, píše Le Monde.

Video  Emmanuel Macron na supersummitu v Praze 6. a 7. 10. 2022  - Elysejský palác
Video se připravuje ...

Uživatel_5634767 ( 1. října 2023 12:20 )

Paní Macronová je trapná z tou hustou parukou, je to horší nežli těch pár chlupů na hlavě, staré lidi nemohou mít takovou hřívu,fakt trapný! A Macron, je nebo není homouš?

Zobrazit celou diskusi