Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dva sebevražedné útoky na věřící v Pákistánu: Výbuchy si vyžádaly nejméně 57 mrtvých

Aktualizováno -
29. září 2023
13:31
Autor: ČTK - 
29. září 2023
10:57

Nejméně 52 mrtvých a přes 50 zraněných si dnes vyžádal sebevražedný pumový útok na shromáždění věřících na jihozápadě Pákistánu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zdravotnické úřady a policii. Exploze nastala ve chvíli, kdy se poblíž mešity v okrese Mastung v provincii Balúčistán shromáždil dav k náboženskému procesí u příležitosti oslav svátku narození proroka Mohameda.

Jen několik hodin po útoku v Balúčistánu otřásl jiný výbuch mešitou poblíž Péšávaru v severozápadní provincii Chajbar Pachtunchvá, uvedli místní představitelé. Aktuální bilance podle nich hovoří o pěti obětech na životech.

Po této explozi se zbortila střecha mešity a v sutinách zůstalo uvězněno 30 až 40 lidí, napsal pákistánský zpravodajský web Geo News s tím, že byly zahájeny záchranné a vyprošťovací práce. Útok měli podle webu na svědomí dva sebevražední útočníci: jeden se odpálil u vchodu do nedaleké policejní stanice, druhý uvnitř mešity.

Obě provincie, kde k útokům došlo, sousedí na západě s Afghánistánem. Od loňského roku, kdy bylo porušeno příměří mezi ozbrojenou skupinou TTP, pákistánskou odnoží Tálibánu, a pákistánskou vládou, počet násilných akcí islamistických radikálů v zemi stoupá. To zvyšuje napětí v zemi a vyvíjí tlak na bezpečnostní složky před parlamentními volbami plánovanými na leden, poznamenala agentura Reuters.

K dnešním útokům se nicméně žádná ze známých radikálních skupin zatím nepřihlásila. TTP (Tehríke Tálibán Pákistán), která zastřešuje různé sunnitské islamistické skupiny v zemi a od svého založení v roce 2007 uskutečnila některé z nejkrvavějších akcí, se od útoku v Balúčistánu přímo distancovala.

Po výbuchu v Balúčistánu zůstalo nejméně 58 zraněných a celková bilance obětí na životech může ještě vzrůst, protože mnozí z nich jsou v kritickém stavu, uvedl představitel zdravotních úřadů Abdal Rašíd.

„Atentátník se odpálil vedle vozu policejního poddůstojníka,“ řekl agentuře Reuters zástupce policie v Mastungu. Pákistánský ministr vnitra Sarfraz Bugtí útok označil za „velmi ohavný čin“.

Při posledním velkém sebevražedném útoku na konci července atentátník na shromáždění konzervativní politické strany na severozápadě Pákistánu usmrtil přes 50 lidí a dalších asi 130 zranil. K odpovědnosti za tehdejší akci se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS).

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi