Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Film Hollandové přirovnal ministr k nacistické propagandě: Soud mu nařídil, ať mlčí

Autor: ČTK - 
26. září 2023
17:41

Soud ve Varšavě dnes zakázal ministrovi spravedlnosti Zbigniewu Ziobrovi, aby se vyjadřoval k osobě i dílu režisérky Agnieszky Hollandové a používal při tom přirovnání ke zločinným režimům. Podle portálu gazeta.pl soud předběžným opatřením vyhověl právním zástupcům Hollandové, jejíž poslední film Hranice nacionalistický ministr nedávno přirovnal k nacistické propagandě.

Ziobro má zakázáno „zveřejňovat na všech svých kontech na sociálních sítích příspěvky týkající se Hollandové nebo její tvorby, v nichž by se objevovala přirovnání její osoby nebo jejích děl ke zločinným autoritářským režimům, známým z minulosti nebo současnosti,“ uvádí se v rozhodnutí soudu. Autoritářskými režimy myslí nacismus, stalinismus nebo putinismus, tedy systém vlády vytvořený současným ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ziobro, který plní i funkci polského generálního prokurátora, nesmí žádná taková vyjádření používat ani v tradičních médiích.

Nyní musejí režisérčini právníci na Ziobra podat žalobu, jinak by předběžné opatření soudu po dvou týdnech přestalo platit.

Film Hranice věnující se migrační krizi na polsko-běloruské hranici se setkal s ostrou kritikou národních-konzervativců vládnoucích v Polsku. Předseda vládnoucí strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński snímek minulý týden nazval „ostudným a odpudivým paskvilem“. Politici vládního tábora ostře na režisérku zaútočili, aniž by film viděli. Zastalo se jí naopak mnoho osobností kulturního života v Polsku, ale i její kolegové v zahraničí, včetně Česka. Film měl premiéru začátkem měsíce na mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách; do polských kin byl uveden minulý týden a česká premiéra je ohlášena na 19. října.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi