Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Král Karel III. ve Francii: Po setkání s Macronem opulentní hostina plná hvězd ve Versailles

Aktualizováno -
20. září 2023
20:23
Autor: ČTK, Mii - 
20. září 2023
14:48

Britský král Karel III. s manželkou Camillou přiletěli do Paříže na třídenní státní návštěvu, informuje agentura AFP. Odpoledne se královský pár setkal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a první dámou Francie Brigitte Macronovou u pařížského Vítězného oblouku, pod nímž Karel symbolicky zažehl věčný oheň pro Francii. Večer se ve Versailles na počest britského královského páru koná slavnostní banket. Toho se má účastní i řada osobností včetně kulturních, například zpěvák skupiny Rolling Stones Mick Jagger či herci Hugh Grant či Charlotte Gainsbourgová.

Král Karel III. měl do Francie přiletět už v březnu, návštěva ale byla odložena kvůli protestům proti reformě francouzského důchodového systému.

Prezident Macron zveřejnil dnes před příletem britského krále na sociální síti X video s jeho předchozími návštěvami. „Navštívil jste nás jako (korunní) princ, vracíte se jako král. Vaše veličenstvo, vítejte,“ napsal k příspěvku Macron.

K Vítěznému oblouku dnes královský pár přijížděl ostře střežen policejním doprovodem po neobvykle ztichlé třídě Champs-Elysées. U jednoho z nejznámějších symbolů Paříže i celé Francie je uvítala vojenská hudba i Macronovi. Následně zazněly hymny obou zemí v podání kapely francouzské republikánské gardy.

Karel III. a Macron pak během vojenské přehlídky spolu stačili prohodit i pár slov. U hrobu Neznámého vojína pod obloukem položili věnec v barvách francouzské trikolóry a britský panovník jménem Spojeného království symbolicky znovu zažehl věčný oheň pro Francii. Po minutě ticha nad hlavami přítomných přeletěla formace stíhaček, zanechávajících po sobě na nebi červenou, bílou a modrou stopu.

Král odmítl foie gras

Sever Dailymail přinesl informaci, že Karel III. do Francie poslal přísné požadavky, jaké jídlo může být podáváno na slavnostním banketu ve Versailles. Například kuchaři nesměli připravovat kachní játra foie gras. Také chřest, který byl plánovaný původně, nebude, protože už není jeho sezóna. Za to na menu budou houby, protože královské dvojici připomínají Alžbětu II.

Hostinu připravují kuchaři ocenění Michelinskou hvězdou Yannick Alléno, Anne-Sophie Pic a Pierre Hermé.

Camilla s Brigitte sladily róby

Akce je plná hvězd, a to doslova. Kromě herců Jaggera a Granta dorazili například šéfka značky Chanel Leena Nairová, britský ministr zahraničí James Cleverly, francouzský ministr vnitra a zámoří Gerald Darmanin, francouzská premiérka Elisabeth Borneová či ředitel koncernu koncernu LVMH a svého času nejbohatší muž světa Bernard Arnault.

Camilla s Brigitte Macronovou sladily róby, obě dorazily v modrých šatech. Macron královnu manželku přivítal polibkem.

Video  Král a královna poprvé z balkonu paláce!  - Blesk TV a Reuters
Video se připravuje ...

y1xcvbnm ( 20. září 2023 19:40 )

růžová hrozná a paruka Macronové je děs,všeho moc škodí

Zobrazit celou diskusi