Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Tornádo udeřilo na východě Číny, následovalo jej další! 10 mrtvých, převrácená auta a spoušť

Autor: ČTK - 
20. září 2023
11:55

Východočínskou provincii Ťiang-su zasáhla v úterý dvě tornáda, která usmrtila deset lidí; čtyři další osoby utrpěly vážná zranění. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na novou bilanci, kterou zveřejnila čínská státní média. Dosavadní zprávy hovořily o pěti obětech.

První tornádo zasáhlo část města Su-čchien v provincii Ťiang-su kolem 17:20 místního času (11:20 SELČ). Zničilo či poškodilo 1800 domů a úrodu, uvedla státní televize CCTV. Pět lidí zahynulo a čtyři utrpěli zranění.

Na videonahrávkách zveřejněných na internetu jsou vidět převrácená auta a trosky poletující ve vzduchu. Podle CCTV živel rovněž přerušil dodávky elektřiny v oblasti, které ale již byly obnoveny.

Druhé tornádo udeřilo o několik hodin později na město Jen-čcheng, které se nachází asi 190 kilometrů jihovýchodně od Su-čchienu, a vyžádalo si dalších pět mrtvých.

Tornáda nejsou v Číně příliš častým jevem, v provincii Ťiang-su nicméně v posledních letech způsobila i další úmrtí. Loni tam při tornádu zahynul jeden člověk a v roce 2021 přišli o život čtyři lidé.

Video  Tornádo. Jak si neplést tento nepředvídatelný jev s tajfunem nebo hurikánem  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi