Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Bouře s tornádem ve Švýcarsku zabila člověka: Shodila na něj jeřáb. Živel zranil dalších 15 osob

Autor: ČTK, lig - 
24. července 2023
19:42

Městem La Chaux-de-Fonds na severozápadě Švýcarska se prohnala silná bouře, která zabila jednoho člověka a asi 15 dalších zranila. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na policii.

Bouře způsobila pád stavebního jeřábu, kvůli kterému podle policie západošvýcarského kantonu Neuchâtel zahynula padesátiletá osoba. „Kromě této oběti utrpělo zranění a bylo záchrannou službou ošetřeno asi 15 osob, které nebyly v ohrožení života,“ uvedla policie v prohlášení.

Přestože bouře netrvala dlouho, silné poryvy větru o rychlosti až 217 kilometrů za hodinu způsobily značné škody. Podle švýcarské meteorologické služby se jednalo o „pravděpodobné tornádo spojené s rychle se rozvíjející bouřkou podél Jury“, které dnes pozdě ráno zasáhlo La Chaux-de-Fonds poblíž hranic s Francií. Jura je nedaleké pohoří švýcarsko-francouzské hranici.

Ve městě nyní pokračují záchranné a odklízecí práce. Policie vyzvala veřejnost, aby se nevystavovala žádným rizikům, zejména aby dávala pozor na padající střešní tašky nebo stromy a aby nechodila do lesa.

Bouře poškodila nebo zcela zničila vozidla, strhla střechy, vyvrátila stromy a odnesla pouliční nábytek. Zasáhla také železniční a autobusovou dopravu.

Než bouře dorazila do Švýcarska, zasáhla ráno také východ Francie, zejména departement Doubs. Místní úřady uvedly, že nejhůře postižena byla obec Montlebon u švýcarské hranice. Škody na střechách utrpěla radnice, kostel, školní budovy a asi 15 domů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi