Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Rusové zabili u Bachmutu zkušeného novináře (†32). Francie vyšetřuje válečný zločin

Autor: ČTK, swp - 
10. května 2023
20:58

Francie zahájila vyšetřování smrti novináře agentury AFP Armana Soldina kvůli podezření, že šlo o válečný zločin. Oznámila to dnes podle AFP francouzská protiteroristická prokuratura. Soldin zemřel v úterý při ostřelování nedaleko východoukrajinského Bachmutu, který byl pod intenzivní dělostřeleckou palbou ruských sil.

Vyšetřování, které bylo svěřeno policistům z centrálního úřadu pro boj proti zločinům proti lidskosti a zločinům z nenávisti, má zjistit okolnosti úmrtí 32letého francouzského novináře narozeného v Sarajevu.

Dvaatřicetiletý Soldin zemřel při ostřelování z raketometů Grad. Pod palbu se dostal společně s dalšími čtyřmi kolegy, kteří vyvázli bez zranění. „Celá agentura je zdrcena,“ uvedl generální ředitel AFP Fabrice Fries. „Jeho smrt je hrozivou připomínkou rizik a nebezpečí, kterým se každodenně vystavují novináři informující o konfliktu na Ukrajině,“ dodal.

20:30
Dnes

Za necelé dva dny od spuštění veřejné sbírky na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu vybrali její organizátoři na Slovensku více než 1,6 milionu eur (40,4 milionu korun). Původní cíl kampaně byl vysbírat milion eur. Vyplývá to z webu iniciativy Munice pro Ukrajinu.

Sbírka, kterou podpořily též různé osobnosti, pokračuje. „Svou podporou jste dokázali, že Slovensko není zbabělé, právě naopak je odvážné a ochotné pomáhat,“ vzkázali organizátoři všem, kteří na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu přispěli.

20:10
Dnes

Ukrajinský voják z 65. oddílu odkrývá kulomet na tanku při přípravě na další operaci k obraně jejich pozic na frontě v Záporoží na Ukrajině.

19:30
Dnes

Německá policie ve středu v Bavorsku zatkla dva muže s německým a ruským občanstvím, kteří podle vyšetřovatelů chystali sabotážní akce s cílem narušit německou podporu Ukrajině. Jsou podezřelí i ze špionáže a jeden z nich také ze členství v teroristické organizaci. O případu dnes informovalo německé nejvyšší státní zastupitelství, podle něhož oběma mužům hrozí trest odnětí svobody ve výši až deseti let. Německé ministerstvo zahraničí si kvůli případu předvolalo ruského velvyslance. Ruská ambasáda v Berlíně označila případ za zjevnou provokaci s cílem rozdmýchat protiruské nálady.

Zobrazit celý online

Podle AFP Soldin pracoval jako koordinátor videozpravodajství na Ukrajině od září loňského roku a velmi často se vydával na frontu. Šlo o zkušeného reportéra, doplnila agentura.

„Arman byl plný nadšení, energický a odvážný. Byl to opravdový reportér v terénu, který byl vždy připraven vydat se i do míst s nejobtížnějšími podmínkami,“ popsala ho koordinátorka AFP pro Evropu Christine Buhagiarová.

Soldin aktivně informoval o průběhu války také na twitteru. V únoru zveřejnil řadu reportážních záběrů z Bachmutu, o nějž ukrajinští obránci svádí nejkrvavější boje za dobu ruské invaze.

Video  Ukrajinský prapor Da Vinciho vlci sdílel video z boje o Bachmut.  - reprofoto YouTube
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa