Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

V New Yorku startuje summit OSN: Hlavním tématem je udržitelný rozvoj. Vystoupí i Pavel

Autor: ČTK - 
18. září 2023
06:48

V OSN dnes začíná summit o udržitelném rozvoji, na kterém budou země hodnotit pokrok v plnění cílů stanovených před osmi lety v rámci takzvané Agendy 2030. Ta měla podpořit ekonomickou prosperitu, sociální spravedlnost a také ochranu životního prostředí. Český prezident Petr Pavel vystoupí na plénu jménem skupiny 46 zemí, takzvaných Pathfinders.

Členské státy OSN si v roce 2015 vytyčily dohromady 17 cílů udržitelného rozvoje, které se týkají například boje s chudobou, hladem a násilím, změnami klimatu nebo úsilí o spravedlivější a ekonomicky stabilnější společnost. Český prezident bude při této příležitosti mluvčím zemí, které se zaměřují na téma míru, spravedlnosti a silných institucí.

Ministr životního prostředí Petr Hladík začátkem září novinářům sdělil, že prezident bude na summitu OSN prezentovat i národní závazky, které se týkají odklonu od fosilních paliv a přechodu k obnovitelným zdrojům, regenerace přírody nebo ochrany ovzduší.

Skupina odborníků před summitem zveřejnila v časopise Science analýzu, podle které se zatím cíle udržitelného rozvoje z většiny nepodařilo přetavit v realitu. Zároveň vyzvala, aby zejména bohaté státy projevily větší solidaritu a aby si tváří v tvář hrozící klimatické krizi stanovily ambicióznější úkoly.

Prezident Pavel, který tento týden vede českou delegaci na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku, má dnes v plánu i několik dvoustranných schůzek. Sejde se mimo jiné s jihokorejským prezidentem Jun Sok-jolem, gruzínským premiérem Iraklim Garibašvilim nebo s předsedou Amerického židovského výboru (AJC) Tedem Deutschem.

dostojevskij ( 18. září 2023 09:32 )

To zase bude plků a ve finále žranice a chlastačka. Ať táhnout makat. Ve světě je tolik bídy a neštěstí!!!!

krapotkin ( 18. září 2023 07:29 )

OSN je v dnešní době přežitek pro pár skvěle placených povalečů. Vydává jen rezoluce, které nikdo se zdravým rozumem nerespektuje.

Zobrazit celou diskusi