Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

U amerického pobřeží udeřila bouře Lee: USA hlásí první oběť, Kanada lijáky a záplavy

Aktualizováno -
17. září 2023
08:01
Autor: ČTK - 
16. září 2023
18:27

Bouře Lee udeřila na pevninu v kanadské provincii Nové Skotsko. V přilehlém americkém státě Maine si nepříznivé počasí vyžádalo jednoho mrtvého, informovala dnes agentura AP.

Bouře přinesla na východní pobřeží Kanady a do velké části americké Nové Anglie přívalové deště, které spolu s mohutným příbojem způsobily lokální záplavy. Vítr o rychlosti až 110 kilometrů za hodinu vyvracel stromy. Poskytovatelé energií hlásí výpadky elektřiny u desítek tisíc zákazníků.

V Maine zahynul jeden člověk, na jehož vozidlo spadla větev stromu.

Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) uvedlo, že střed posttropické cyklóny dosáhl pobřeží asi 215 kilometrů západně od Halifaxu, hlavního města Nového Skotska.

Bouře Lee, která se nad Atlantickým oceánem pohybovala několik posledních týdnů, by podle meteorologů měla slábnout při svém dalším postupu na sever do kanadské provincie Nový Brunšvik a Zálivu svatého Vavřince.

NHC v sobotu vydalo varování před bouří pro stovky kilometrů amerického a kanadského pobřeží od Massachusetts až po Nové Skotsko, tedy asi pro devět milionů lidí. Podle něj by v Novém Skotsku a Novém Brunšviku mohly nastat podmínky podobné jako při hurikánu.

krapotkin ( 17. září 2023 15:56 )

Tak u Urajiny nás seznamujete s každou vesnicí, kterou Rusové opustili a u pořádné bouřky napíšete, že u amerického pobřeží ... To pobřeží je však dlouhé několik tisíc kilometrů a jeden pak neví, kam má jet na dovolenou.

Jan Kocián ( 17. září 2023 11:37 )

V pondělí již krátce po poledni bleskové povodně i v Lyonu, kde naprší přes 200 mm!

V pondělí se bouřky dostanou až na Českomoravskou vrchovinu, kde se z nich stanou přeháňky. V Doksanech bude přes 31,5 °C.

Jan Kocián ( 17. září 2023 09:36 )

Silný vítr a velkoplošné povodně v průběhu týdne zasáhnou Velkou Británii, ale nebudou to pozůstatky Margot.

Jan Kocián ( 17. září 2023 09:07 )

V neděli odpoledne extrémně silné bouřky v podobě silných supercel s velkými kroupami v západní polovině Francie. V pondělí dopoledne bleskové povodně i na jihovýchodě Francie v okolí Rhôny a Loiry. V pondělí odpoledne se budou bouřkové linie přesouvat z Německa směrem do Čech, kam dorazí až vpodvečer a večer, i v podobě vyboulených bouřek (bow echo) se 100kilometrovým větrem.

Jan Kocián ( 17. září 2023 09:05 )

Polární vortex, nyní u Islandu, přinese velmi vydatné SNĚŽENÍ do švýcarských a italských Alp 22. a 23. září... do nižších poloh (včetně ČR) postupně velmi vydatné deště, tak jak se bude přesouvat nad Středomoří, kde se usídlí po dobu několika dní.

Zobrazit celou diskusi