Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Oktoberfest přilákal davy: Sud narazil primátor, tuplák podražil na 370 korun

Autor: ČTK - 
16. září 2023
13:38

Dva údery místo loňských tří stačily dnes v poledne mnichovskému primátorovi Dieteru Reiterovi, aby narazil první sud a zahájil tím letošní ročník proslulého pivního festivalu Oktoberfest. Stovky lidí podle německých médií za slunného dne zamířily již na úvod slavností do areálu na mnichovské Tereziánské louce, aby ochutnaly typická místní piva za doprovodu produkce oblíbených bavorských hudebníků.

Pořadatelé očekávají, že do 3. října jednu z největších akcí svého druhu na světě navštíví nejméně šest milionů lidí.

První sklenici načepoval Reiter tradičně bavorskému premiéru Markusi Söderovi, s nímž si připil na šťastný a klidný průběh akce. Návštěvníci se dnes museli připravit na to, že proti loňsku zaplatí za pivo více.

Zatímco v loňském roce stál litr piva od 12,6 do 13,8 eura (až 339 Kč), letos se cenovka dostala na 14,9 eura. Levné v pivních stanech nejsou ani ostatní nápoje, litr vody přijde na deset eur (246 Kč) a limonáda na více než 11 eur (270 Kč).

Loni Oktoberfest navštívilo po dvouleté pauze způsobené koronavirem 5,7 milionu lidí, což bylo o 600.000 méně než v roce 2019. Hosté vypili na 5,6 milionu tupláků piva. Letos festival trvá 18 dní, což je o dva více než obvykle.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi