Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Takhle blízko měl Prigožin k nejmocnějším. Exprezident Bush prozradil, jak ho obsluhoval

Autor: ČTK - 
12. září 2023
21:07

Někdejší americký prezident Goerge Bush mladší připustil, že ho šokovalo, když nedávno zjistil, že během večeře, kterou jedl s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v roce 2006, ho obsluhoval Jevgenij Prigožin. Ten zemřel minulý měsíc při letecké nehodě.

Bush odpovídal na otázku, zda ho Prigožinova smrt šokovala. „Ne, co mě šokuje, je fotka, kterou jsem nedávno viděl a na které on (Prigožin) byl tím, kdo mi servíroval jídlo,“ citují někdejšího republikánského prezidenta americká média. Dodal, že si na setkání s Prigožinem nepamatuje. „Vím jedině to, že jsem přežil,“ zavtipkoval Bush.

Na fotografii sedí za stolem Bush se svojí manželkou Laurou a Putin se svou někdejší chotí Ljudmilou. Prigožin se sklání k americkému prezidentovi a zřejmě mu předvádí láhev nějakého nápoje.

Snímek pochází z července 2006 z večeře v luxusní petrohradské restauraci Dača Lindstrema. Prezidenti se tehdy sešli na summitu skupiny G8, tedy sedmi nejvyspělejších zemí a Ruska.

Prigožin coby číšník obsluhoval Bushe a Putina také v roce 2002.

Prigožin, kterému se kvůli jeho podnikání v gastronomii přezdívalo „Putinův kuchař“, se v poslední době nechvalně proslavil hlavně jako šéf soukromé Wagnerovy ozbrojené skupiny. V červnu vedl neúspěšnou ozbrojenou vzpouru namířenou proti ruskému vojenskému velení a dva měsíce po ní zemřel při pádu svého letadla při letu z Moskvy do Petrohradu.

Video  Sídlo Wagnerovy skupiny v Petrohradu: Takhle ho po vzpouře zavírali.  - Reuters
Video se připravuje ...

y1xcvbnm ( 13. září 2023 09:20 )

myslím si že je naživu

Zobrazit celou diskusi