Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Záplavy v Řecku: Oběti na životech, uhynulá zvířata, vytopené domy. A nádavky pro guvernéra

Aktualizováno -
10. září 2023
15:12
Autor: ČTK - 
9. září 2023
19:18

Úřady v Řecku v sobotu nařídily evakuaci obyvatel další vesnice nedaleko města Larisa, které po přívalových lijácích z posledních dnů hrozí záplavy. Informovala o tom agentura AP. Policie musela před rozhněvanými lidmi chránit guvernéra regionu Thesálie Costase Agorastose.

Ničivé záplavy v Řecku, které přišly po přívalových deštích ze začátku týdne, už mají 14 obětí. Ranní bilance byla 11 zemřelých. Záchranáři v sobotu našli tělo 77letého muže z obce Paltsi, který se odmítl evakuovat spolu se svou ženou, uvedl dnes server Kathimerini. O dalších třech mrtvých dnes postupně informovali řečtí hasiči, pět lidí je nadále pohřešovaných, uvedla veřejnoprávní stanice ERT

Vesnice Omorfochori leží asi osm kilometrů od Larisy, správního střediska Thesálie. Obyvatelé výzvu k evakuaci dostali kvůli stoupající hladině řeky Pinios. Záchranáři mají obavy, že voda by mohla zaplavit i Larisu, město se 150.000 obyvateli. Podél břehů řeky rozmístili pytle s pískem a otevřeli kanály západně od města, aby jimi voda mohla odtékat.

Guvernér Agorastos, který se přijel podívat do jednoho z nejzasaženějších míst na jihozápadě regionu, vyvolal hněv skupiny protestujících. Lidé mu nadávali a policisté museli guvernéra odvést. Tento politik, který je členem vládnoucí konzervativní strany Nová demokracie, v pátek prohlásil, že v Thesálii se nemohou konat místní a regionální volby naplánované na 8. října s druhým kolem chystaným o týden později. Agorastos je guvernérem od roku 2010 a ve volbách se o funkci uchází znovu.

Blížící se volby zesílily obvyklé útoky, které proti Nové demokracii vedou opoziční strany, jež by rády narušily její silné postavení. To potvrdily parlamentní volby letos na jaře. Nová demokracie také ovládá 11 ze 13 řeckých regionů. V zemi zaznívá silná kritika ohledně toho, jak úřady během nynějších záplav zareagovaly. AP píše, že lijáky Thesálii zasáhly od úterka do čtvrtka a pomoc začala přicházet teprve ve čtvrtek ráno. Bylo to v situaci, kdy lidé v zaplavených místech na záchranu čekali na střechách domů.

List Kathimerini napsal, že ačkoliv má řecké letectvo 12 pátracích a záchranných vrtulníků Puma, funkční jsou jen čtyři z nich. Další byly rozebrané kvůli náhradním dílům nebo stojí na základnách tak dlouho, že už se s nimi nedá létat.

Návrat českých hasičů

Řecko vedle záplav v centrální části země dál zápasí s požáry na severovýchodě. Sobota byla posledním zásahovým dnem českých hasičů, kteří v Řecku pomáhají s hašením lesních požárů. V neděli se chystají na pondělní návrat do České republiky, uvedla jejich mluvčí Martina Götzová.

„Sobota byla posledním zásahovým dnem českých hasičů v Řecku,“ uvedla Götzová. Hasiči jsou rozděleni na tři skupiny a u zásahů se střídají po čtyřech hodinách. Na starosti měli dohašování ohnisek a kácení doutnajících stromů, povedlo se jim také zachránit jednu želvu. „Dnes bude český tým postupně vše balit a chystat se na zítřejší (pondělní) ranní odjezd,“ dodala mluvčí hasičů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi