Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zemětřesení v dovolenkovém ráji: Maroko hlásí více než dva tisíce mrtvých!

Aktualizováno -
10. září 2023
18:06
Autor: ČTK - 
9. září 2023
05:57

Nejméně 2122 mrtvých a více než 2400 zraněných si podle nejnovější bilance marockého ministerstva vnitra vyžádalo zemětřesení, které v pátek pozdě večer zasáhlo centrální Maroko. Silné otřesy poškodily budovy ve velkých městech a od Rabatu po Marrákeš vyhnaly zpanikařené lidi do ulic. Největší škody podle úřadů ale nastaly mimo města. České ministerstvo zahraničí nemá informace o obětech z řad českých občanů. Maroko kvůli zemětřesení vyhlásilo třídenní státní smutek.

Ohnisko zemětřesení bylo v hloubce 18,5 kilometru, zhruba 70 kilometrů jihozápadně od Marrákeše a 60 kilometrů severovýchodně od města Tarúdant. Nejblíže epicentru se nachází Marrákeš. Ve staré části tohoto města, které je na seznamu světového dědictví UNESCO, se zřítily některé budovy a místní televize ukazovala snímky spadlého minaretu s troskami ležícími na rozbitých autech. Ještě před příjezdem těžké techniky se lidé snažili rozebírat sutiny rukama, píše agentura Reuters.

Marocká vláda k záchranným operacím zmobilizovala záchranné složky i armádu. Do horských oblastí dnes dopoledne mířily nákladní vozy s dekami, polními lůžky a osvětlením, které nespoléhá na elektřinu. Záchranné práce v oblasti zpomaluje nejen horský terén, ale také dopravní zácpy a kamení sesuté na silnice.

Svět vyjadřuje Maroku soustrast a mnohé země včetně Česka chystají pomoc. Mezinárodní červený kříž dnes upozornil, že Maroko bude pomoc potřebovat měsíce, nebo dokonce roky. Čeští hasiči jsou připraveni okamžitě poslat do Maroka speciální USAR tým, který je zaměřený na vyhledávání v sutinách.

Otřesy byly silně cítit také v Rabatu a Casablance, podle místního úředníka je však většina mrtvých v okolních špatně dostupných horských oblastech.V zasažené části podle stanice Al-Džazíra žije osm až deset milionů lidí, konkrétně jde o provincie Marrákeš, Azilál, Tarúdant, Sáfí a Varzázát.

„Země se třásla asi dvacet sekund. Dveře se samy otevíraly a zavíraly, když jsem se řítil z druhého patra,“ řekl agentuře Reuters Hamíd Afkir, který pracuje jako učitel v hornaté oblasti západně od epicentra poblíž města Tarúdant. Afkir poznamenal, že přišly ještě dodatečné otřesy.

Maročané zveřejňují neověřená videa, na kterých je vidět, jak se některé budovy mění v trosky. Turisté a další lidé natočili záběry zachycující evakuace restaurací v Marrákeši, zatímco z klubů zní dunivá hudba.

Americká geologická služba USGS uvedla, že zemětřesení mělo v době úderu předběžnou sílu 6,8 stupně. Marocká Národní seismická monitorovací a výstražná síť naměřila sílu sedm stupňů Richterovy škály.

Rozdíly v počátečních měřeních bývají podle agentury AP běžné. Oba údaje by ale znamenaly nejsilnější zemětřesení v Maroku za poslední roky. Ačkoli jsou zemětřesení v severní Africe poměrně vzácná, v roce 1960 dosáhly otřesy v okolí marockého historického přístavu Agadir síly 5,8 stupně a zapříčinily tisíce obětí.

Podle portugalského Institutu pro moře a atmosféru a alžírské Agentury civilní obrany, která dohlíží na reakci na mimořádné události, bylo zemětřesení cítit až v Portugalsku a v Alžírsku.

Češi v Maroku

Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) nemá informace o tom, že by mezi mrtvými a zraněnými po pátečním zemětřesení v marockém pohoří Vysoký Atlas byli čeští občané. Podle cestovatelského systému Drozd jich je v zemi nyní zhruba 170. Dva Češi jsou přímo v pohoří Atlas, podle informací MZV jsou oba v pořádku. Někteří turisté kontaktovali české velvyslanectví v Rabatu. ČTK to dnes odpoledne řekla mluvčí ministerstva Mariana Wernerová. Při zemětřesení zahynulo více než 800 lidí, stovky dalších jsou zranění.

„Někteří z Čechů v Maroku se na ambasádu obrátili spíše s obecnými dotazy, jestli například nejsou rozbité cesty, pokud by ze země chtěli odletět předčasně,“ uvedla mluvčí. MZV proto přes systém Drozd rozeslalo všem českým turistům potřebné informace. Neustále v provozu je také tamní nouzová linka +212 613 452 583.

Dva čeští cestovatelé se v době zemětřesení nacházeli ve vesnici Imlil, které leží v pohoří Atlas. Ministerstvo se s nimi dnes několik hodin snažilo neúspěšně zkontaktovat. „Nyní už máme informaci, že jsou oba v pořádku. Momentálně se čeká na zprovoznění silnice do Imlilu,“ sdělila ve 14:00 Wernerová.

V marockém Marrákeši, který leží asi 70 kilometrů od epicentra zemětřesení, je podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže zhruba 80 Čechů. Všichni jsou v bezpečí, nikdo není zraněný. Cestovní kanceláře ve spolupráci s ministerstvem zahraničních věcí podle něj organizují jejich návrat do Česka. Velké cestovní kanceláře, které ČTK oslovila, uvedly, že v oblasti zasažené zemětřesením nemají klienty, většinou jsou asi 900 kilometrů od Marrákeše.

„V tuhle chvíli je přímo v Marrákeši asi 80 lidí, z toho zhruba polovina s cestovní kanceláří. Ti ostatní jsou buď zařazení v Drozdu, nebo se tam postupně zaregistrovávají,“ řekl ČTK Papež. O jakou cestovní kancelář se jedná, odmítl uvést. Řekl, že se tito lidé účastní firemní konference.

Cestovní kanceláře Exim Tours a Fischer uvedly, že jejich klienti se nacházejí na pobřeží, zhruba 900 kilometrů od Marrákeše. CK Alexandria ani CK Čedok nemají v Maroku žádné klienty. Mluvčí cestovní kanceláře Blue Style Lucie Bukovanská uvedla, že Blue Style má 125 klientů v Agádíru, zhruba 200 kilometrů od Marrákeše. Čtyři klienti se museli evakuovat z hotelu, protože bydleli ve výškové budově Anezi Tower. Podle Bukovanské dostali náhradní ubytování a svou dovolenou dokončí.

Turistická sezona v Maroku podle Papeže začíná, hlavní vlna turistů bývá od poloviny října dál. „Na druhou stranu příští týden mělo několik zájezdů odlétat, ty neodlétnou, klientům bude navržena změna termínu nebo změna destinace,“ řekl Papež.

Dnes mají do Maroka odlétat další zájezdy CK BlueStyle, kancelář klientům nabídla možnost bezplatné změny zájezdu nebo vrácení peněz. „Během roku se do Maroka dostane zhruba 12.000 lidí organizovanou turistikou, přibližně stejná část lidí tam cestuje na vlastní pěst,“ řekl Papež.

Celebrity-chachacha ( 9. září 2023 20:12 )

Zemňekoule vo lidech nic neví ,žije si svoju pouť univerzem .🌍🌎🌏

Celebrity-chachacha ( 9. září 2023 20:10 )

Ale v Maroku jsou Arabové. 😁

Marie Bursikova ( 9. září 2023 16:40 )

brano34 ( 9. září 2023 11:37 )

Zemětřesení o síle 6.8 mg, které zasáhlo Maroko, bude mít tisíce dotřesů po dobu několika týdnů.

krapotkin ( 9. září 2023 08:33 )

Nějak s zemětřesení množí. Zeměkoule už má asi plné zuby člověčích parazitů. Na Prahu se náhodou nechystá ? Určitě by způsobilo menší škody než Satan z vedení.

Zobrazit celou diskusi