Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

První dobrá zpráva po dvou týdnech: Požár v Řecku se daří konečně dostat pod kontrolu

Autor: ČTK - 
3. září 2023
13:01

Lesní požáry na severovýchodě Řecka u hranic s Tureckem v oblasti národního parku Dadia, s nimiž bojují hasiči už 16. den, se dnes podle řeckého hasičského sboru podařilo z 80 procent dostat pod kontrolu. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na televizi Skai. Mluvčí řeckých hasičů ale varoval, že požáry v místě jsou rozptýlené a některé se mohou znovu rozhořet.

Pomoci v boji s plameny by hasičům v Řecku mohlo začátkem příštího týdne počasí, meteorologové předpovídají déšť v celé zemi. „V zasažené oblasti bude pršet i v úterý a ve středu,“ řekl stanici ERT meteorolog Kostas Laguvardos, který je vedoucím observatoře v Aténách.

Park Dadia leží u řeky Evros, která tvoří velkou část pozemní hranice Řecka s Tureckem. Požáry vypukly 19. srpna u přístavu Alexandrupoli a rozšířily se na severovýchod. Podle Evropské komise jde o největší lesní požáry dosud zaznamenané v EU. Hasit je pomáhají i čeští hasiči.

Evakuovány byly kvůli těmto požárům tisíce lidí a podle řeckých médií kvůli nim zemřely dvě desítky osob, včetně 18 migrantů, kteří přišli z Turecka.

Mnozí přičítají rozsáhlé lesní požáry, s nimiž se potýkají hasiči i v jiných částech Řecka, klimatickým změnám. Ty zmínil i řecký premiér Kyriakos Mitsotakis, který nicméně řekl, že na klimatické změny nelze všechno svádět. „Je klimatická krize alibi pro všechno? Ne, není,“ řekl Mitsotakis. „Ačkoliv jsme byli lépe připraveni než kterýkoli jiný rok, čelíme bezprecedentní kombinaci faktorů,“ řekl také premiér. Řecko letos v létě zažilo extrémně dlouhé období sucha a velmi vysokých teplot.

Řecká vláda přijala v předchozích týdnech některá další opatření. Lesní požáry chce monitorovat stovkou dronů, instalovat se mají také teplotní senzory na místa, kde je velké riziko rychlého šíření požárů a kde může oheň způsobit značné škody, například v oblasti archeologických parků. Posílit hodlá vláda také počty profesionálních hasičů a expertů specializujících se na lesní požáry.

Video  Šéf hasičů o požárech v Řecku: Vlček doporučil na Rhodos a další zasažené ostrovy necestovat  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi