Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Indie se bojí zvířecích narušitelů summitu G20. Proti agresivním opicím nasadí nezvyklou „zbraň“

Autor: ČTK - 
1. září 2023
21:15

Úřady v indickém hlavním městě Dillí hledají způsoby, jak zahnat opice z míst, kde se bude 9. a 10. září konat summit skupiny velkých ekonomik G20. Na různých místech už jsou rozmístěny kartonové figuríny hulmanů posvátných v životní velikosti, které by měly zastrašit menší opice. A v plánu je také využití osob, které umějí napodobovat zvířecí zvuky, napsal dnes zpravodajský server BBC News.

V Dillí žije obrovská opičí populace a úřady doufají, že tyto kroky zvířatům zabrání summit narušit. Kartonové podobizny hulmanů - agresivních opic s dlouhými ocasy a tmavými obličeji - už byly rozmístěny v oblastech, kde žijí početné tlupy opic. A v hotelích, kde budou ubytováni účastníci summitu, mají po dobu konání akce pobývat i tři až čtyři desítky speciálně školených osob, které budou opice plašit napodobováním zvířecích zvuků.

Úřady také zajišťují potravu pro opice na vyčleněných místech, aby je tak odradily od potulování kolem dějiště summitu a hledání něčeho k snědku.

Při podobných akcích v minulosti, jako byly například v roce 2010 Hry Commonwealthu, se úřady v Dillí pokusily zastrašit opice s pomocí skutečných hulmanů, anebo lidí, co je dokázali napodobit.

V roce 2014 úřady najaly 40 profesionálních napodobovatelů hulmanů, aby zaháněli opice od parlamentu a dalších vládních budov v hlavním městě. Dříve správa parlamentu využívala ke stejnému účelu skutečné hulmany, ale přestala po protestech ochránců zvířat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi