Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Žena (64) si stěžovala na zapomínání a deprese. Lékaři jí z mozku vyoperovali osmicentimetrového červa!

Autor: ČTK, BLK - 
30. srpna 2023
08:05

Australští lékaři vyoperovali živou hlístici dlouhou osm centimetrů z mozku ženy, která trpěla depresemi a zapomnětlivostí. Po konzultaci s odborníky zjistili, že se jedná o druh Ophidascaris robertsi a tento parazit obvykle napadá krajty. Výskyt u člověka byl zjištěn poprvé na světě, informoval zpravodajský server The Guardian.

Pacientkou byla 64letá žena z Nového Jižního Walesu, která byla poprvé hospitalizována na začátku roku 2021 poté, co ji tři týdny trápily bolesti břicha a průjem. Po těchto symptomech se přidal suchý kašel, horečka a noční pocení a do roku 2022 přibyla také zapomnětlivost a deprese.

Tehdy ji lékaři z místní nemocnice poslali do Canberry, kde magnetická rezonance mozku zjistila anomálii vyžadující chirurgický zákrok. Neurochirurgové ovšem rozhodně nečekali, že onou abnormalitou bude stále ještě se kroutící červ.

Pacientka žije v oblasti poblíž jezera, kterou obývají krajty kobercové. Přestože s hady nikdy nepřišla přímo do styku, často chodila k jezeru sbírat rostliny na vaření včetně čtyřboče rozložité, která se používá jako náhrada špenátu.

Lékaři a vědci soudí, že se larva parazita mohla dostat v trusu krajty na rostliny, a do těla pacientky tak pronikla přímo po kontaktu s rostlinami, anebo po jejich požití.

Blesk kalkulačka - přemýšlíte o životním pojištění?

bre-burda ( 30. srpna 2023 10:27 )

Říká se "nasadil mu brouka do hlavy". Tady se tedy jednalo o červa.

Zobrazit celou diskusi