Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Útlak aktivistů: Putin před volbami brojí proti lidsko-právním skupinám i monitorovacímu hnutí

Autor: ČTK - 
18. srpna 2023
17:16

Ruský soud dnes nařídil zatčení jednoho z čelných představitelů hnutí Golos, které monitoruje průběh voleb v Rusku, Grigorije Melkonjance. Stalo se tak poté, co ve čtvrtek ruské bezpečností složky provedly u řady zástupců této skupiny domovní prohlídky. Při té příležitosti byl také zadržen Melkonjanc, který působí jako spolupředseda hnutí, informuje portál Meduza. V září čekají Rusko volby různé úrovně, v několika regionech se bude rozhodovat o gubernátorech a poslancích místních zákonodárných sborů. V Moskvě budou lidi volit starostu.

Golos vznikl v roce 2000 a od té doby usiluje o ochranu práv voličů a zabývá se nezávislým monitoringem hlasování. Ruské úřady proti němu už řadu let podnikají kroky s cílem zastavit jeho činnost. Už v roce 2013 Moskva Golos označila za takzvaného zahraničního agenta a v roce 2016 soud nařídil likvidaci tehdejší asociace. Skupina ale fungovala dál jako hnutí bez právnické osoby. V roce 2021, měsíc před volbami do ruské Státní dumy, nicméně ruské úřady hnutí Golos přidaly na nový seznam zahraničních agentů, čímž mu znovu zkomplikovaly fungování.

14:29
Dnes

Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.

Očekává se, že Evropská komise (EK) v rámci dalšího balíku sankcí vůči Rusku poprvé navrhne restrikce zaměřené na ruský LNG. Podle čtvrtečních informací zdrojů agentury Reuters z EU by balík neměl obsahovat zákaz dovozu ruského LNG do Evropy. Jeho součástí by ale měly být sankce vůči třem ruským projektům na produkci LNG, které ještě nezahájily provoz, a zákaz překládky ruského LNG z jednoho plavidla na jiné v EU, sdělily zdroje.

„Pokračují snahy o vytlačení Ruska z energetických trhů,“ uvedl dnes Peskov. „Je to samozřejmě výhodné především pro Spojené státy,“ dodal. „Pro konečné spotřebitele, zejména evropský průmysl, to bude znamenat dražší plyn,“ dodal.

13:49
Dnes

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

Zobrazit celý online

Nové tažení proti představitelům Golosu ruské úřady opět načasovaly na dobu, kdy do voleb zbývá jen několik týdnů. K urnám voliči vyrazí 10. září. Zatčení Melkonjance soud nařídil na dva měsíce, tedy do 17. října. Čtvrteční domovní prohlídky provedly ruské složky u 14 představitelů hnutí v osmi ruských regionech včetně Moskvy a Petrohradu, informovala agentura RIA Novosti. Z prohlídky u Melkonjance zveřejnily videozáznam, na němž aktivista vyplňuje formuláře.

V březnu příštího roku čekají Rusko prezidentské volby. Administrativa ruského prezidenta Vladimira Putina si podle informací portálu Meduza stanovila cíl zajistit Putinovo vítězství s alespoň 80 procenty hlasů, což by bylo jeho historicky největším úspěchem ve volbách.

Konec Sacharovova centra

Soud v Moskvě dnes nařídil rozpustit sdružení Sacharovovo centrum, jednu z posledních výsep ochránců lidských práv v Rusku, uvedla agentura AFP. Jde podle ní ze strany ruských úřadů o pokračující boj za potlačení kritických hlasů po ruské invazi na Ukrajinu.

Sdružení podle soudu nezákonně organizovalo akce v Rusku mimo vytyčenou oblast působení. AFP podotýká, že to je už nejméně potřetí za poslední dobu, co ruské úřady rozhodly o likvidaci spolku s názory kritickými vůči politice Kremlu. Stejný osud postihl letos v lednu například Moskevskou helsinskou skupinu, jednu z nejstarších ruských organizací na ochranu lidských práv, kterou v roce 1976 založili sovětští disidenti. V dubnu zas soud ze stejných důvodů nařídil uzavření analytického střediska Sova, jednoho z předních výzkumných center v zemi, které monitoruje nacionalistická a rasistická hnutí v Rusku.

Moskva zpřísnila svůj dohled nad opozicí a lidskoprávními skupinami loni v únoru, souběžně s vpádem ruských vojsk na Ukrajinu. Ruské úřady už dříve přidaly Sacharovovo centrum do registru takzvaných zahraničních agentů, čímž ho podrobily přísnější úřední kontrole. Následně sdružení na začátku letošního roku nařídily, aby opustilo své historické prostory v Moskvě. Místo bylo téměř 30 let symbolem ruské občanské společnosti, hostilo stovky debat, kulturních akcí a zahrnovalo i muzeum sovětských zločinů, podotýká AFP.

Centrum založené v roce 1996 se hlásí k odkazu fyzika, disidenta a držitele Nobelovy ceny za mír Andreje Sacharovova (1921-1989).

Video  Mají navrch Ukrajinci, nebo Rusové? Analytik pro Blesk o tom, proč válka letos neskončí  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi