Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Přeplněné lety, kolony prchajících a nejničivější sezóna požárů. Před plameny v Kanadě utíkají davy

Aktualizováno -
18. srpna 2023
17:28
Autor: ČTK - 
18. srpna 2023
11:34

Nejničivější sezóna požárů v dějinách Kanady stále nepolevuje, šíření plamenů nově vyhání z domovů tisíce lidí v odlehlých Severozápadních teritoriích i na jihozápadě země. Po silnicích i vzduchem prchají lidé po nařízení evakuace Yellowknife na dalekém severu, mnozí obyvatelé však musí na transport čekat. Plameny mezitím zasáhly město Kelowna v Britské Kolumbii, kde úřady vyhlásily nouzový stav, informuje zpravodajská společnost CBC.

Z Yellowknife, což je hlavní město Severozápadních teritorií, se má více než 20.000 obyvatel evakuovat do dnešního poledne místního času (20:00 SELČ). Město ohrožuje jeden z více než 200 lesních požárů zuřících v regionu a úřady se obávají, že o víkendu by se plameny živené silným větrem mohly dostat k zástavbě. Ve čtvrtek byl oheň asi 15 kilometrů od města.

„Dáme teď všechno do toho, abychom postup ohně zpomalili. Použijeme letadla a až to bude bezpečně, tak i lidské hasiče,“ uvedl zástupce teritoriálního hasičského sboru Mike Westwick podle agentury AP. Týmy hasičů podle něj sekají vegetaci v cestě požáru ve snaze vytvořit plamenům nárazníkové zóny, zavádějí zavlažovací systémy a možná dojde i na zakládání cílených menších požárů, již s předstihem spálí vegetaci, která by jinak umožnila šíření hlavního ohně.

Během dne z něj odletělo na 1500 lidí, zatímco jediná větší silnice vedoucí od požáru byla ucpaná kolonami aut, uvádí agentura AP. Z města odstartovalo deset speciálních letů poté, co některé odlety zdržela nepřízeň počasí a létat se začalo až krátce před polednem.

Zpravodajská společnost BBC popisuje, že mnozí lidé, kteří ve čtvrtek vystáli dlouhé fronty na letadlo, se nakonec dozvěděli, že to mají zkusit dnes nebo v sobotu. U místní školy se vytvořil obrovský zástup zájemců o registraci na evakuační let, ne všichni však uspěli. Na dnešek úřady naplánovaly 22 odletů.

„Je úleva cítit se v bezpečí, ale současně je bolestivé vědět, co necháváte za sebou,“ vypověděla BBC 70letá Beatrice Bernhardtová, která se svým manželem dnes ráno přišla na letiště. Jiná obyvatelka Alice Liskeová opustila město už ve čtvrtek se svými šesti dětmi, aby nemusely déle dýchat kouřem znečištěný vzduch. Liskeová pochybuje, že se všechny obyvatelé podaří dostat z města včas. „A nejen to, ale co až se budeme vracet? Co tam pro nás zbyde?“, ptala se.

Evakuace letos zažívá řada kanadských obcí v důsledku tisíců lesních požárů, které se po celé zemi od začátku roku rozhořely. Dohromady už podle vládní databáze spálily území o rozsahu téměř 140.000 kilometrů čtverečních půdy, což je více než rozloha celé Anglie nebo Řecka.

Neustále narůstající údaj už dosáhl téměř dvojnásobku předchozího rekordního součtu za celý rok. Období silného rizika ohňů přitom v Kanadě běžně trvá do září. Vědci dlouhodobě upozorňují, že globální klimatické změny poháněné člověkem vytvářejí podmínky pro delší a ničivější sezony požárů.

Nové ohnisko nyní zasahuje město Kelowna na jihu Britské Kolumbie, která je domovem skoro 150.000 lidí. Úřady ve čtvrtek nařídily evakuaci asi 2500 z nich poté, co se rychle rozrostl požár v kopcích nad městem a začal se blížit k západní části zastavěné oblasti u jezera Okanagan.

Město vyhlásilo stav nouze a radnice nařídila dalším obyvatelům, aby byli připraveni opustit domovy. Na sociálních sítích se objevují záběry, podle kterých již shořely i některé domy, jistá lokální reportérka také v noci na dnešek uvedla, že hořelo už i na více zalidněné východní straně jezera.

Britská Kolumbie v těchto dnech zažívá vlnu veder, při níž teploty šplhají i nad 40 stupňů Celsia. Zástupce provinční lesnické služby Cliff Chapman uvedl, že krizové pracovníky možná čekají nejtěžší okamžiky tohoto léta a že očekává významný růst požárů. Provincie zatím evidovala téměř 400 aktivních ohnisek.

Video  Blesk Podcast: Za vznik požárů v Evropě můžou drtivě lidé  - pdc, bp, Jedlička, Čebotareva
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi