Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zkáza po lijácích v Himálaji. Sesuvy půdy mají 72 obětí, na záchranu čekají tisíce lidí

Autor: ČTK - 
17. srpna 2023
09:53

Záplavy a sesuvy půdy po monzunových deštích v indické části Himálaje si za posledních pět dní vyžádaly nejméně 72 obětí. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na úřady ve státě Himáčalpradéš. Kvůli intenzivním srážkám jsou v hornatém regionu zablokované stovky silnic, v metropoli Šimla jsou zavřené školy a záchranáři s vrtulníky se snaží dopravit do bezpečí množství lidí, ke kterým už se nelze dostat po zemi.

V Šimle se v pondělí kvůli sesuvům zřítil hinduistický chrám, který byl podle indických médií v tu dobu plný lidí. Na místě stále pracuje více než stovka záchranářů, kteří se pokoušejí odstranit trosky, v nichž dosud našli 14 těl.

Záchranné práce ztěžuje nepříznivé počasí s vytrvalým deštěm, které má pokračovat nejméně několik dalších dní, uvedli podle AP meteorologové.

Hlavní ministr místní vlády Sukhvinder Singh Sukhu řekl, že pomocí helikoptér a člunů se dosud podařilo zachránit přes 2000 lidí, které živly odřízly od světa. Katastrofa podle něj způsobila obrovské škody, jejichž odstranění potrvá nejméně rok.

Monzunová sezona s mohutnými srážkami, která trvá zpravidla od června do září, je životně důležitá pro indické zemědělství. Každoročně však mají lijáky na svědomí stovky mrtvých, zničené domy, silnice i mosty a rovněž úrodu. Himáčalpradéš zasáhly silné monzunové deště už minulý měsíc, tehdy sesuvy a záplavy zabily na severu Indie přes stovku lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi