Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Po katastrofálních povodních pomáhají tisíce lidí. Slovinci hlásí až 15 tisíc poškozených domů

Autor: ČTK - 
15. srpna 2023
10:05

Tisíce lidí přijely v pondělí pomáhat s odstraňováním škod po katastrofálních povodních, které před více než týdnem zasáhly Slovinsko. Zúčastnily se takzvaného Dne solidarity, který vláda v Lublani prohlásila mimořádným nepracovním dnem s cílem podpořit dobrovolnictví. Informovala o tom agentura APA.

Podle odhadů slovinské civilní obrany se v pondělí zapojilo do prací v postižených oblastech 11 000 až 12 000 dobrovolníků, řekla novinářům vedoucí odboru komunikace slovinské vlády Petra Bezjaková Cirmanová. Do tohoto počtu podle ní spadají všichni ti, kteří se zaregistrovali prostřednictvím speciálně zřízené aplikace. Skutečný počet bude pravděpodobně ještě vyšší.

V nejhůře zasažených oblastech reguluje přítomnost dobrovolníků úřad civilní ochrany. Přístup tam mají pouze ti, kteří se zaregistrují přes aplikaci. Jinde může přijít pomáhat kdokoliv. Pomoc prostřednictvím aplikace dosud nabídlo přes 30 000 lidí.

V rámci Dne solidarity se po celém Slovinsku uskutečnila také řada kulturních akcí, jejichž organizátoři chtějí věnovat výtěžky lidem zasaženým povodněmi. Podle vládních údajů velká voda poškodila 10 000 až 15 000 domů, z nichž 1000 je neobyvatelných.

V okresech Mežica a Prevalje na severu země byly podle médií s pomocí armády v pondělí otevřeny první dva provizorní mosty. Ty původní strhla rozvodněná řeka Meža, čímž zanechala tamní obce bez možnosti pozemního spojení. Tři těžké mostní soupravy dříve nabídlo Slovinsku také Česko.

Z obce Ljubno ob Savinji pomáhají s odstraňováním škod čeští dobrovolníci z humanitární organizace ADRA. Ta uvedla, že zde organizuje úklid domovů a veřejných prostor, distribuci pitné vody, dezinfekcí a následně vysoušečů, které budou potřeba někde až šest měsíců. Na pomoc postiženým povodněmi ve Slovinsku vybrala organizace zatím 500 000 korun.

V rámci mechanismu pomoci Evropské unie přijelo do Slovinska celkem 160 záchranářů z několika evropských zemí, uvedlo zastoupení Evropské komise v zemi. Podle slovinské civilní ochrany pomáhají týmy z osmi zemí, které disponují celkem 30 bagry.

Většina strojů byla nasazena v nejhůře postiženém údolí řeky Savinja. Zde působí také padesátičlenný tým z válkou zmítané Ukrajiny. Vojenské vrtulníky Rakouska, Německa, Španělska, Srbska a Maďarska se zapojily do zásobování dosud odříznutých oblastí.

„Solidarita, kterou Slovinsko v posledních dnech zažilo, je neocenitelná a nebude zapomenuta,“ uvedla podle agentury STA šéfka slovinské diplomacie Tanja Fajonová.

Video  Lijáky ve Slovinsku (3. - 4. 8. 2023)  - Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi