Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Češi řeší méně možností platit kartou. Rakousko zahrne právo platit v hotovosti do ústavy?

Autor: ČTK, simao - 
4. srpna 2023
16:05

V Česku se v poslední době stále častěji řeší, že řada prodejců či provozovatelů služeb včetně restaurací či rychlých občerstvení nepřijímá platby kartou a bere výhradně hotovost. Bývalá ministryně financí Alena Schillerová mluví dokonce o „tsunami cash only plateb“. Změnu přitom právě kvůli platbám v hotovosti řeší u sousedů. Rakouský konzervativní kancléř Karl Nehammer chce právo platit v hotovosti zakotvit v ústavě. Řekl to agentuře APA. Ministra financí Magnuse Brunnera pověřil, aby před zářijovým jednáním se zástupci bank připravil příslušný návrh.

Agentura Reuters připomíná, že Nehammer není prvním, který s touto myšlenkou přišel. Protiimigrační Svobodná strana Rakouska (FPÖ) už roky hovoří o tom, aby právo platit hotově bylo ústavní.

„Nestydíte se, že kradete nápady od 'zlé a extrémní' FPÖ? Nemáte sám rozumné nápady?“, reagoval v prohlášení šéf FPÖ Herbert Kickl.

Nehammerovi konzervativci v Rakousku by měli vládnout společně se Zelenými až do podzimu příštího roku. Většina průzkumů politického veřejného mínění nicméně ukazuje, že FPÖ je nyní jasně ve vedení před vládnoucí koalicí i před sociálními demokraty (SPÖ).

Rakušané patří mezi „největší milovníky“ hotovosti v eurozóně, poznamenává Reuters. Například v době nastupující pandemie covidu-19 si vybírali velké obnosy peněz, které shromažďovali doma.

Turisté po příjezdu do Rakouska bývají často překvapení, že mnohé restaurace a kavárny nepřijímají platby v hotovosti. Navzdory ujištěním centrální banky, že nechystá žádné plány na odstranění hotovostních plateb, některé politické strany varují, že jsou podle nich v ohrožení a chtějí pro své voliče získat záruky, že právo platit v papíru a kovu nikam nezmizí.

Video  Exministryně Schillerová o vládním balíčku. Jak nás zasáhne? A čeká vládu peklo?  - David Polák
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi